Klasik grupların sonlu boyutlu temsilleri
Finite dimensional representations of the classical groups
  1. Tez No: 376307
  2. Yazar: KÜBRA GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURULLAH ANKARALIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Grup, İndirgenemeyen Temsil, Özel Lineer Grup, Las Vegas Algoritması, Classical Group, Irreducible representation, Special Linear Group, Las Vegas algorithm
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cebir ve Sayılar Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
G, d boyutlu doğal modüle sahip bir H klasik grubuna izomorf ve W, n boyutlu indirgenemeyen bir F_q G-modül olsun. 2008 yılında özel lineer grupların n en fazla d^2 olmak üzere W indirgenemeyen temsilini girdi olarak alan ve G nin d boyutlu projektif temsilini kuran bir Las Vegas algoritması sunulmuştur. Daha sonra, alterne ve simetrik kare temsiller için bu algoritma klasik gruplara genişletilmiştir. Bu tezde, özel lineer grupların boyutu d^2 ile d^3 arasında olan indirgenemeyen temsilini girdi olarak alan ve G nin d boyutlu projektif temsilini kuran bir Las Vegas algoritması verilmiştir. 2014, 86 sayfa
Özet (Çeviri)
Let G be isomorphic to a classical group H having natural module of dimension d and let W be an irreducible F_q G-module of dimension n. In 2008, a Las Vegas algorithm is presented which takes as input irreducible representation W of special linear groups such that n is at most d^2 and constructs d-dimensional projective representation of G. Later, this algorithm is extended to the classical groups for alternating and symmetric square representations. In this thesis, a Las Vegas algorithm is given which takes as input an irreducible representation of dimension between d^2 and d^3 of special linear groups and constructs d-dimensional projective representation of G. 2014, 86 pages