Invariant rings of modular p-groups
Modüler p-grupların invaryant halkaları
  1. Tez No: 336867
  2. Yazar: CEREN COŞKUN TOPER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜFİT SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: modular group actions, invariants, polarization, generating sets, localization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Sonlu bir grubun bir polinom halkasına lineer bir etkimesini ele alıp bu etkimeye karşılık gelen invaryant halkayı çalışıyoruz. İnvaryant halkasının hesaplanması ve cebirsel özelliklerinin bulunması klasik bir problemdir. Biz cismin karakteristiğinin gruptaki eleman sayısını böldüğü modüler duruma odaklanıyoruz. Temel modüler etkimelerin invaryantlarını gözden geçirip küçük boyutlu bazı etkimelerininvaryantlarının üreteçlerini açık bir şekilde veriyoruz. Modüler bir p-grubun invaryantlarını içeren bir cismihesaplayan, yakın zamanda bulunmuş bir algoritmayı çalışıp bu algoritmayı asal mertebeli devirli grupların parçalanamaz temsillerine uyguluyoruz.Anahtar sozcukler: moduler grup etkimeleri, invaryantlar, polarizasyon, uretici kumeler, lokalizasyon .
Özet (Çeviri)
We consider a finite group acting as linear substitutions on a polynomial ring and study the corresponding ring of invariants. Computing the invariant ring and finding its ring theoretical properties is a classical problem. We focus on the modular case where the characteristic of the eld divides the order of the group. We review invariants of basic modular actions and give explicit descriptions of invariants of small dimensional actions. We also discuss a recent algorithm thatcomputes the invariant ring of a modular p-group up to a localization and we apply this algorithm to invariants of indecomposable representations of a cyclic group of prime order.