Konutta kullanıcı katılımı bağlamında esneklik ve iki adımlı ev sunumu sistemi
Flexibility in housing and two step housing supply system in the context of user participation
- Tez No: 376342
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇEÇİÇEK SAVAŞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Esneklik, uyarlanabilirlik, çok katlı konut tasarımı, tanımsız kullanıcı, kullanıcı katılımı, sürdürülebilirlik, açık yapı, iki adımlı ev sunumu sistemi, Flexibility, adaptability, multistory housing design, undefined user, user participation, sustainability, open building, two step housing supply system
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Konut, kullanıcısı ile arasında zaman içinde özel bir bağ kuran, onun kimliğini yansıtan barınma aracıdır. Konut tasarımı ilk çağdan günümüze, farklı aktörlerin eklendiği veya devre dışı kaldığı, bu aktörlerin rollerinin hiyerarşik olarak değiştiği bir süreç olarak farklılık göstermiştir. Özellikle günümüzde doğası gereği tanımsız kullanıcı profili için tasarlanan çok katlı konutların tasarımında, en önemli aktör olan kullanıcı, tasarım sürecinin içerisinde genellikle aktif olarak rol almamaktadır. Bu çalışma, kullanıcının tasarım sürecinde tekrar yer alabileceği olasılığı ve bunun ancak esnek konut tasarımı ya da Açık Yapı yaklaşımı çerçevesinde ele alınacak tasarım süreçleri ile mümkün olabileceği hipotezi üzerine kuruludur. Bu anlamda, çalışmada tanımsız kullanıcısı olan çok kullanıcılı konutlar, özellikle problem merkezi olarak görülmüş; böylelikle, konut tasarım - üretim sürecinin dışına itilen tanımsız kullanıcı ve konutun 'ev olma' halinden 'edinilen bir mülk ve yatırım aracı olma' haline geçmesi problemine yanıt aranmıştır. Esneklik kavramının bir parçası olan 'Açık Yapı Yaklaşımı' ve Japonya'da Açık Yapı yaklaşımı araştırmaları kapsamında üretilen 'İki Adımlı Ev Sunumu Sistemi' (Two Step Housing Supply System) probleme dair bir çözüm önerisi olarak irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
House is a sheltering facility that corresponds with its user in time and externalizes the user's identity. Since the early ages, housing design has been a changing process through which different actors could be participated in or excluded, and the roles of all these actors change hierarchically. The user, as the most important actor especially for the design of multi-storey housing intrinsically intended for an undefined user profile, has not been participating in the design process in general. This study based on the hypothesis that the user participation is still possible in the design process, yet this possibility can only be obtained through a flexible housing design or an open building approach in design process. In this context, multi-storey buildings designed for undefined user profile is the focus of problem definition; thus, the problem of undefined user that has been excluded from the design process and that of 'a house as a home' turning into be 'a house as a property and investment'. Therefore, this study is based on the idea that open building related with the concept of flexibility and the 'two step housing supply system' produced within the scope of open building research in Japan could be the best solution for the problem defined.