KOBİ'lerde iç kontrol sisteminin etkinliğinin değerlendirilmesi: Kayseri'deki imalat sanayi işletmelerinde bir araştırma
SME's evaluation of the effectiveness of internal control system: Kayseri̇' a study in manufacturing businesses
  1. Tez No: 376555
  2. Yazar: ADİL ÖZHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Kontrol, İç Kontrol Sistemi, KOBİ, Internal Control, Internal Control System, SME's
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Globalleşme ile gelişen ekonomik ilişkilerin etkisiyle işletmeler fiziki olarak büyüdükçe, işletme faaliyetleriyle oluşan işlemlerin, sayılarının çokluğu ve karmaşıklığı işletme yönetiminin işletme faaliyetlerini doğrudan doğruya kontrol etme olanağı kalkmıştır. Dolayısıyla ortaya çıkan doğru ve güvenilir bilgi ihtiyacı, iç kontrolü vazgeçilmez hale getirmiştir. Son yıllarda yaşanan muhasebe skandalları ve usulsüzlükleri, işletme yönetimleri ve bağımsız denetim işletmelerine olan güveni sarsmıştır. İşletme ve işletme ile ilgili taraflar açısından olumsuzluk oluşturan bu durumun temel nedenlerinden biri de iç kontrol ortamlarının zayıflığı ve etkin bir iç kontrol sisteminin mevcut olmamasıdır. İşletmeye güven esasının temelinde sağlam bir iç kontrol sistemi yatar. Finansal raporlamanın güvenilirliği, işletme faaliyetlerinin etkililiği ve verimliliği, yasalara ve diğer düzenlemelere uygunluk iç kontrol sisteminin amaçlarını oluşturur. Bu amaçların başarılmasına yönelik olarak yeterli ölçüde güvence sağlamak üzere oluşturulan ve İşletmenin yönetim kurulu, yöneticileri ve personeli tarafından etkilenen bir süreç olarak tanımlanan iç kontrol sistemi, bir işletmede uygulanan tüm yöntem ve politikaları içine alan bir kavramdır. Günümüzde KOBİ'ler, ülkeler arası hızla küreselleşen pazarlarda gerek ekonominin dinamosu olma gerekse sosyal hayata katkıda bulunma rolleriyle giderek önem kazanmaktadır. Ülkemizdeki KOBİ'lerin de dünyadaki örnekleri gibi küresel pazarlarda başarılı olabilmeleri, çağın ve müşterilerinin ihtiyaçlarına cevap verebilmeleri pazarlama iletişim planlarını doğru ve etkin kurgulamalarıyla ilgilidir. Bu tez çalışmasında ülkemizde özellikle endüstriyel alanda faaliyet gösteren KOBİ'lerin iç kontrol sistemi yaklaşımları irdelenmiş, konuyla ilgili sorunlar ve mevcut durum ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
As business grow physically with the effect of economic relation growing as a result of globalization, transactions formed by business activities; the complexity and the multitude of its numbers have removed the opportunity of checking directly the business activities for business management. So; the need of correct and reliable information that has arisen makes internal control indispensable. Accounting scandals and irregularities experienced in recent years have shaken the confidence related business management and independent audit firms. One of the fundamental reasons of this situation that forms negativity in term of the business and the parties related to business is that an effective internal control system does not exist and the weakness of internal control environment. What lies at the core confidence towards the business is a robust internal control system. The aims of internal control system consist of the efficacy of business activities, being reliable about financial reporting, being suitable to laws and other arrangements. Internal control system-which is formed to give assurance adequately about achieving those aims and defined as a process affected by board of directors of that business, managers and staff- is a conception related to all methods and policies applied on a business. Nowadays, small and medium sized enterprises (SMEs) become gradually more important in rapidly globalizing inter country markets with their role of being dynamos of economy and contributors to the social life. For the SMEs in our country, same as the examples in the world, the fact to be successful in global markets, to correspond to the era's and consumers' requests is concerned with building their marketing communication plans in a proper and effective way. This graduation thesis aims to examine the approach of Turkish SMEs –especially those operating in industrial areas- to internal control systems the present situation and concerns about the subject.