Belediyelerde kredi derecelendirme analizi üzerine bir model önerisi
In municipalities, a model proposal on credit rating analysis
  1. Tez No: 376554
  2. Yazar: TURGAY MÜNYAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT TARGAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Belediyeler, Kredi derecelendirme Kuruluşları, Kredi Derecelendirme, Kurumsal Yönetim
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Dünyada yaşanılan küreselleşme olgusunun bütün ekonomiler üzerinde yaratmış olduğu sonuçlara bakıldığında kamu ya da özel sektör fark etmeksizin tüm iktisadi karar birimlerinin yaşam alanları her geçen gün zorlaşmaktadır. Küreselleşme olgusunun küresel ölçekte yaratmış olduğu rekabet tüm iktisadi karar birimlerinin yaşam alanlarını sınırlamaktadır. Ortaya çıkan bu sonuçlar ya da yaşanılan bu süreç iktisadi birer kurum olarak faaliyet gösteren tüm yapılar için yeni düzenlemeler yapılmasını gerekli kılmaktadır. Bu süreç makroekonomik karar birimlerinden biri olan özel veya kamu kurumlarının yönetim yapılarını ya da yönetimlerine ilişkin yeni yasal düzenlemelerin yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Özellikle de kamu kaynaklarının kullanım yerleri ülkelerin ekonomileri için büyük bir önem arz etmektedir. Ülke ekonomileri için önem arz eden bu durum kamu yönetimi anlayışının değişmesini ve yasal düzenlemelerle yeniden oluşturulmasını bu yönetim anlayışının hesap verilebilir, şeffaf ve adil bir biçimde olmasını gerekli kılmaktadır. Oluşturulan bu yönetim anlayışı kamu kurumlarının kuruluş amaçları doğrultusunda ve kamunun yararına kullanılması gereken tüm kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır. Söz konusu değişim, ekonominin bütününe teşmil olunarak her kademede pozitif bir dışsallık yaratacaktır. Bahsi geçen dışsal yapının kamu tarafından sunulan hizmetlerin niteliğini de arttıracaktır. Bu kapsamda kamunun önemli yapı taşlarından biri olan yerel yönetim birimlerinden olan belediyeler, belediyelerin fon kaynakları, fon kaynaklarının tedariki sürecinde mali yapılarının analiz edilmesi, analiz sonuçlarının derecelendirmesini gerçekleştiren derecelendirilme kuruluşlarının ve bu kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen derecelendirme süreci tanımlanarak ve analiz edilerek bunlara ilişkin çalışmalar incelenecektir.
Özet (Çeviri)
When it is looked at the results of the case of the globalization on the economies all over the world,it is becoming difficult day by day for the living spaces of the economic decision units either for public or private sectors.The competition which the case of globalization has created on global scale has limited the living space of all economic decision units.New arrangements are required to be made for all the structures that operate as an economic institution because of all these results or the process which is experienced.This process makes it compulsory to make new legislation for new management structures or changes in management of public or private institutions.Especially the use of public resources for the economy of the country is of great importance.This case which is important for the economy of the countries requires a re-creation in the state of public administration and regulations and this management approach is required to be accountable,transparent and fair.With the help of this management approach,all the sources will be used effectively and efficiently considering the purposes of the establishment of public institutions and the benefits of public.This change by being extended to the whole economy will create a positive externality in all stages.The external structure of the services offered by the public will increase the quality.In this context,municipalities as one of the important building blocks of units of local government,municipal sources of funds,provision of funding in the process of analyzing the financial structure and the Credit Rating Agencies who perform the ratings of the results of the analysis will be examined by defining the process and analyzing the related work of these institutions. KEY WORDS: Local Authorities, Municipalities, Credit Rating Agencies, Credit Rating, Corporate Governance.