Dış ticarette ödeme şekilleri, ithalatçı açısından güven problemi ve çözüm önerileri
Forms of payment in foreign trade importer from the perspective of confidence problem and solutions
  1. Tez No: 376558
  2. Yazar: EMRE MUŞOVİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT TARGAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dış ticaret, ödeme şekilleri, dış ticarette ithalatçı açısından riskler, Foreign Trade, Forms of Payment, Risks in Terms of Trade for Importers
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Dış ticaret, iki veya daha fazla ülke arasında yapılan alışverişten ibarettir. Malların ve sermayenin ulusal sınırların dışına akışıyla ilgilidir. İç üretim eksikliğinin kapatılması, fiyat ve maliyet avantajları yaratılması ve ürün çeşitliliği sağlanması açısından küreselleşen dünyada vazgeçilmez bir noktaya gelmiştir. Dış ticaretin başlangıç noktası arz ve talebin ülke sınırları dışında buluşmasıdır. İthalata karar veren firma, yurtdışı pazarları mal ve fiyat çerçevesinde araştırır. Yurtdışı firmalardan teklifler ister ve siparişi oluşturur. İthalatçı açısından problemsiz alışveriş, özetle sipariş ettiği ve bedelini ödediği veya ödeme yükümlülüğüne girdiği malın, siparişteki evsafına uygunluğu, hasarsız, ayıpsız ve eksiksiz olarak temini, ihracatçının mal yanında vermeyi taahhüt ettiği servislerin de eksiksiz sunulmasını içermektedir. İşte güven problemi bu noktada ortaya çıkmaktadır. Keza bu riskler sadece kağıt üzerinde ve/ve ya doğru ödeme şeklinin tespiti ile kapatılabilecek riskler olmayabilir. İthalatçı, sayılan koşulların gerçekleşeceğinden emin olmak ve güvence altına almak zorundadır. Dış ticarette ödeme şekilleri, ithalatçı açısından güven problemi ve çözüm önerileri isimli çalışmamız bu temel problem üzerinde durmaktadır. Dış ticarete konu malın bedelinin ödenmesini içeren yöntemlerin ithalatçı açısından incelenmiş, ilgili yöntemler çerçevesinde riskler belirlenmiş ve bu risklerin bertaraf edilmesi için çeşitli öneriler getirilmiştir. İlgili çalışma kapsamında kaynaklar taranmış, mevzuat incelenmiş, işin mutfağı sayılan banka ve alışverişin alıcısı ithalatçı firmalar üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Çalışmalar sırasında firmaların yaşadığı problemler incelenmiştir. Çalışma sırasında elde edilen bulgular iki ayrı temel soruna değinmektedir. İlki ithalatçıların avans olarak ödediği bedeller karşısında malı temin edememeleri, ikinci sorun ise temin edilen malın eksik olması veya siparişteki evsafına uygun olmamasıdır. Uygulama kısmında bir örnek üzerinden gidilerek firmamızın bu riskleri nasıl bertaraf ettiği ve kazançları incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde öneriler yer almaktadır. Ödeme şekilleri risk açısından çeşitlilik gösterdiğinden her ödeme şekli için ayrı başlıklar açılmış ve öneriler sıralanmıştır. İlgili öneriler rasyonel çerçevede tutulmuş, gerek ihracatçı gerekse ithalatçı açısından karşılanabilir koşullar öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
Foreign trade made between two or more countries consist of shopping. Out of the flow of goods and capital is related to national borders. foreign trade, the closure of the lack of production, price, and cost advantages in terms of ensuring the creation and product diversity in a globalized world has become an indispensable point. The starting point of the supply and demand of foreign trade of the country is outside the boundaries of the meeting. Companies who decide to import foreign markets is explored in the context of goods and prices. Want to bids from foreign firms and creates order. Importers in terms of exciting shopping, summarizes the order and pay the price or payment obligations enters the goods, in the order kind, compliance, undamaged, non-defective and fully supply the exporter's goods alongside committed to providing services that also presented in full comprises. Here is the problem of trust arises at this point. Likewise, only on paper these risks and / or risks that could be closed with the correct form of payment may not be identified. Importer, make sure that the mentioned conditions and guarantees must take place. Forms of payment in foreign trade, importers confidence problems and solutions in terms of our work titled rests on this fundamental problem. Tradable goods containing the payment method is analyzed in terms of the importer. Risks related methods in the context of these risks were identified and various suggestions have been made for the disposal. Related study, the literature, legislation has been examined, business and shopping the recipient of the kitchen importing company listed banks have been working on. The problems experienced by the company during the study were examined. The results obtained during the study refers to two main problems. Adygeyan pay in advance the cost of the first importer in the face of their inability to provide the goods, the second problem is the lack of supply of the goods or the order is not in accordance with the desired property. By going through an example application of our company at the disposal of those risks and benefits that have been examined. In the final part of the study recommendations are included. Payment methods vary in terms of the risk that the separate headings for each payment method and suggestions are opened. Held in the framework of rational recommendations for both exporters as well as importers have been foreseen in terms of the conditions can be met.