1 Numaralı Sivas Ahkam Defterinde yer alan vakıf davalarının transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
The transcription and evaluation of the foundation decisions in 1 Numbered Sivas Ahkam Register
  1. Tez No: 376580
  2. Yazar: KÜBRA DURSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AÇIKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Ahkâm Defteri, Divân-ı Hümâyûn, Hüküm, Ottoman State, Ahkâm Registers, Imperial Council, Judgement
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 386
Özet
Ahkâm Defterleri, Divân-ı Hümâyûn'da tutulan defterler arasında yer alır. İçerik olarakda yerel mahkemeler tarafından çözümlenemeyen herhangi bir konunun devlet merkezine gönderilmesiyle oluşan şikayetleri kapsar. Ahkâm Defterleri, çalışma yapılacak bir bölgenin idarî, sosyal ve ekonomik konularıyla ilgili önemli bilgileri elde edebileceğimiz zengin kaynaklar arasında yer almaktadır. Bu tez çalışmasının ana kaynağını 1numaralı Sivas Ahkâm Defteri oluşturmaktadır. Amacı ise içerisinde yer alan vakıf hükümlerinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesidir. Çalışmanın birinci bölümünde Divan-ı Hümayûn'da tutulan defterler hakkında genel bir bilgi verilecektir. İkinci bölümde ise yer alan hükümlerin diplomatik ve teknik özellikleri değerlendirilerek bunlara ait sayısal veriler yer alacaktır. Tezin üçüncü bölümünü incelenen hükümlerin özetleri ile ilgili tablolar oluşturacaktır. Dördüncü bölümde ise çalışılan hükümlerin transkripsiyonu verilecektir. Tez çalışmasının son bölümünde çalışmanın neticesinde ulaşılan bulgular üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Ahkâm Registers are among the registers kept at the Imperial Council. In terms of content, they include the complaints as to any problems which can not be sorted out by district courts and which are sent to the centre of the state. The necessary and significant information as to the economical, social and political structures of a region can be obtained from the Ahkâm Registers, which are among the most crucial resources.The main source of this thesis study constitutes the 1st Sivas Ahkâm Register. The aim of the thesis is to reveal the transcription and assessement of the decisions related to wakfs institutions. In the first chapter of the study, the preliminary information will be given as to the registers kept at the Imperial Council. In the second chapter, the diplomatic and technical properties of the decisions and the statistical information as to them will be mentioned. There will be summaries end charts of the investigated decisions in the third chapter of the thesis. In the fourth chapter, the transcriptions of the conducted and studied decisions will be introduced. In the last part of this thesis study, the emphasis will be put on the findings obtained of the study.