Bab-ı Asafi Divân-ı Hümâyun sicilleri 1 numaralı Sivas Ahkâm Defteri (H.1155-1157/M.1742–1744) transkripsiyon ve değerlendirme (s.1-86)
Bab-i Asafi Divini-i Hümünyün sicilleri No. 1 Sivas Book of records (H.1155-1157/M.1742 AH1744) transcription and evaluation (p.1-86)
- Tez No: 552583
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZEN TOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ahkâm Defteri, Sivas Ahkâm Defteri, Divân-ı Hümâyûn, Book of Judgment, Sivas Board of Journal, Divan-ı Hümâyûn
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 449
Özet
Tarihi kaynaklar insanlığın geçmişinin araştırılmasında önem arz etmektedir. Tarihi kaynaklar arasında olan arşivlerin ise önemi çok büyüktür. Bu arşiv kaynaklarından olan Ahkâm Defterleri Şikâyet Defterlerinin devamı niteliğindedir. Ahkâm Defterleri, içerik olarak şikâyet edilen bir konunun çözüme kavuşturulması için yerel mahkemeler tarafından merkeze gönderilen hükümlerden oluşur. Tez çalışmamızın konusu olan 1 Numaralı Sivas Ahkâm Defteri, I. Mahmut döneminde tutulmuştur. 1 Numaralı Sivas Ahkâm Defteri'nde kayıtlı olan ve Sivas'a ve Sivas'a bağlı olan yerlere gönderilen hükümler incelenmiştir. Ayrıca 1 Numaralı Sivas Ahkâm Defter'inde incelediğimiz hükümlerde yol kesme, vakıf, cinayet, kız kaçırma, gasp gibi konuları anlatan suç ve anlaşmazlıklara dair orijinal bilgilere ulaşmak mümkündür. Tez çalışmamızda 1 Numaralı Sivas Ahkâm Defteri'nde geçen Mehmed Ragıb Paşa, Hekimoğlu Ali Paşa ve Sivas hakında kısaca bilgi verilmiştir. Daha sonra Divân-ı Hümâyûn ve Ahkâm Defterleri hakkında bilgi verilmiştir. Tezimizin çalışma konusu olan 1 Numaralı Sivas Defteri içerisinde incelediğimiz (1-86) sayfalar arasındaki hükümlerin transkripsiyonu yapılmıştır. Bu transkripsiyonu yapılan hükümlerin özetleri ve değerlendirmeleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Historical sources are important in researching the past of humanity. The importance of archives between historical sources is very large. The books of jurisdiction from these archival sources are the continuation of the complaints books. The jurisprudence consists of provisions sent to the headquarters by the domestic courts to resolve a matter complained of in content. The subject of our thesis, Sivas No. 1 Book, was kept in the period of I. Mahmut. The provisions sent to Sivas No 1 and registered in Sivas were examined. In addition, in the provisions of the Law No. 1 case, it is possible to reach the original information about the crimes and disagreements about cutting, foundation, murder, kidnapping and extortion. In this thesis, Mehmed Ragıb Pasha, Hekimoğlu Ali Pasha and Sivas which are mentioned in Number 1 Sivas Ahkâm Book. Afterwards, information about Divân-ı Hümâyûn and Ahkâm Books were given. Transcription of the provisions between pages (1-86) in Sivas Book 1, which is the subject of our thesis, has been made. Summaries and evaluations of these transcribed provisions were made.