Lise öğretmenlerinde stresin nedenleri
Causes of stress in high school teachers
  1. Tez No: 376606
  2. Yazar: SONGÜL KAYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİHAK ALPKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İş Stresi, Lise Öğretmeni, Eğitim, İş yükü, Öğrencilerden Memnuniyet, Job Stress, Highschool Teachers, Education, Workload, Satisfaction of the Students
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Günümüzün en önemli sorunlarından biri olan stres her alanda karşımıza çıkmaktadır. Stres kişiyi güçsüz kılan, kişinin ruhsal, fiziksel ve zihinsel fonksiyonlarını sürdürmesini engelleyerek onu bunalıma sürükleyen ve zaman zaman da başarısızlıklar yaşamasına sebep olan bir durumdur. Bu nedenle stresi yönetmek önemli ve gereklidir. Her alanda olduğu gibi eğitim alanında da stresi yönetmek önemlidir. Türk Eğitim Sisteminin başarısını arttırmak ve daha ileriye götürmek amacıyla kurumlardaki stresi en aza indirgemek şarttır. Bununla birlikte kişilere sık sık karşılaşabilecekleri stres hakkında genel bilgiler vermek gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı bir eğitimci olarak, eğitimcilerin sık sık karşılaştığı ve zaman zaman yaşamış olduğum stresi, nedenleri ile belirlemek ve özellikle öğretmenlerde ve yöneticilerde farkındalık sağlamaktır. Bu çalışma Lise öğretmenlerinde stresin nedenlerini ortaya koymaktır. Bu amaçla stres ile ilgili çalışmalar incelenmiş, kaynak taramaları yapılmış, araştırmalar sonucunda stres ile ilgili öncelikle genel bilgiler verilmiştir. Genel bilgiler dikkate alınarak Lise öğretmenlerine uygulanmak üzere toplam 55 soruluk bir anket hazırlanmıştır. Hazırlanan anketin uygulanması için öncelikle İstanbul İl Milli Eğitimi'nden gerekli izinler alınmıştır. Hazırlanan anket İstanbul İli Kartal İlçesi sınırlarında yer alan toplam 22 liseden rastgele seçilen 10 lisedeki 191 öğretmen üzerinde uygulanmıştır. Çalışmaya konu olan anket İstanbul İli Kartal İlçesi sınırlarında yer alan ve rastgele seçilen 10 lisedeki 191 öğretmen üzerinde uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı ile çözümlenmiştir. Yapılan analizler çerçevesinde elde edilen bulgulara göre lise öğretmenlerinde rol çatışmasının, iş yükünün, öğrencilerden memnuniyetin ve işten genel memnuniyetin stres üzerinde etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Stress is one of the most important issues that we encounter in all aspects of our daily life. Stress is a situation that makes people weak, drag them into depression by preventing them to maintain their physical and mental functioning as well as time to time it causes failure. Therefore managing stress is not only important but it is also a necessity. To manage the stress in education area as well as in all area is significant. It is essential to minimize the stress in the institutions in order to take forward and increase the success of Turkish Education System. However, people must be informed about the stress they may encounter frequently. The aim of this research as an educator, to determine the causes that educators often faced and stress I have experienced at times and especially to insure awareness of teachers and administrators. This study aims to reveal the causes of high school teachers stress. For this purpose, studies about stress were examined, literature search was made, general information about stress has been given primarly as a result of research. Considering the general information, a survey of 55 questions was designed to apply to high school teachers. Primarly, the necessary permission was taken from the İstanbul Provincial Education Directorate. The survey was administered to 191 teachers located in 10 randomly selected high school from total 22 highschools in İstanbul Kartal district boundaries. The obtained data were analyzed with SPSS software. According to analysis results obtained in the framework, the role conflict of high school teachers, workload, satisfaction from students and that the overall job satisfaction have effect on stress.