Eski harfli çocuk dergilerinden Resimli Dünya dergisi
Resimli Dünya one of the child magazines with Ottoman Alphabet
- Tez No: 376695
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çocuk dergisi, Resimli Dünya, çocuk edebiyatı, Türkçe eğitimi, Child magazine, Resimli Dünya, child literature, Turkish education
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 470
Özet
Çocuk edebiyatı ve dergiciliği ülkemizde dünyaya nazaran geç ortaya çıkmış bir alandır. Hem bu sebeple hem de tarih boyunca ülkemizde yaşanan başka gelişmeler sebebiyle özellikle çocuk dergiciliği diğer süreli yayınlara kıyaslanacak olursa ağır ilerleyen bir gelişme süreci göstermiştir. Bu alanda yapılan çalışmalar da aynı şekilde az sayıda ve yetersiz kalmıştır. Bu çalışma, çocuk dergiciliğimizin Cumhuriyet sonrası örneklerinden olan Resimli Dünya dergisinin günümüze kazandırılmasını amaçlamaktadır. Bu doğrultuda Resimli Dünya dergisinin çocuk dergisi sıfatıyla çıkmış olan yirmi bir sayısının günümüz alfabesine aktarımı yapıldıktan sonra ortaya çıkan metinlerin değerlendirmesi yapılmıştır. Aktarılan metinler dergide bulundukları şekilde (karikatürlerle birlikte), bulundukları sıra itibariyle ve devrin yazım kuralları korunarak metin bölümünde yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Child literature and magazines are genres that had emerged lately in comparison with world. Either by that reason or by events in our country in the history, in comparison with other periodicals, child magazine barely occured a development. Studies about this area are unsufficient and not enough as well. This study is aimed to regain ?Resimli Dünya?, one of the child magazines in early republic period of our country. In this way, firstly texts in twenty one volumes of ?Resimli Dünya? as a child magazine was translated to modern Turkish alphabet and criticized. Translated texts took place in this study according to original periodical order and shape (with caricatures).