Türkçe dil bilgisi öğretiminin genel sorunları ile alan literatüründeki tartışmalı konuların ilköğretim ikinci kademe dil bilgisi öğretimine yansımaları ve çözüm önerileri
General problems with the Turkish language teaching grammar secondary school teaching implications literature controversial topic and solutions
- Tez No: 376694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA ARSLAN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dil bilgisi, Türkçe öğretimi, dil bilgisi öğretimi, Grammar, Language knowledge of Turkish education, language teaching
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Etkili iletişim ve kültürel aktarımın devamlılığı açısından dil eğitimi çok önemlidir. Bu bağlamda dil eğitiminin bir parçası olan dil bilgisi öğretimi de kilit roldedir. Dil, çok boyutlu bir olgu olduğundan öğretimine dair sorunların sonuçları da çok boyutludur. Sorunlu bir dil eğitimi, hedeflenen kazanımları sekteye uğratacak önemli bir unsurdur. Dil eğitimi açısından ilköğretim ikinci kademe kritik bir öneme haizdir, çünkü ilköğretim ikinci kademe dil bilgisi öğretiminin başladığı temel seviyedir. İlköğretim ilk kademede yüzeysel şekilde işlenen dil bilgisi konuları, bu dönemde çeşitli etkinlikler yoluyla öğrencilerde bir kazanıma dönüştürülmeye çalışılır. Dil bilgisi öğretiminin temeli sayılabilecek bu basamağın sorunlu olması, diğer basamaklarda da sorun yaşanmasına sebep olabilecektir. Bu sebeple özellikle de ilköğretim ikinci kademedeki dil bilgisi öğretimi üzerinde hassasiyetle durmak gerekir. Birey olma yolunda bilinçli davranışlar kazanmaya başlayan öğrencilere, dilin eşsiz olanakları ve işlevselliği bu dönemde kazandırılmaya başlanır. Okuyan, yazan, dinleyen öğrenci, dilin mantığını kavramaya başladığı bu dönemde, aynı zamanda düşünmeye ve sorgulamaya da başlar. Soyut işlemler döneminde toplumsal yapının bir parçası olduğunu kavrayan ve bu yapıda yer bulmaya çalışan öğrenciye sunulacak etkili bir dil bilgisi öğretimi, dil vasıtasıyla bireye dönüşen öğrenciye avantaj sağlayacaktır. Aksi halde yeterince kendini ifade edemeyen öğrenciler diğerlerine kıyasla geri planda kalacaklardır. Dil, tek alanda başarıya kaynaklık etmez, disiplinler üstü bir olgu olan dil, hangi alanda olursa olsun başarının önkoşuludur. Anlayarak okuyan, yazan, anladıklarını konuşarak ifade edebilen bireyler, eğitim sürecinin hedeflenen çıktılarıdır. Bu manada, geçmişten günümüze sergilenen dil bilgisi öğretimi yaklaşımları ve bunların ilköğretim kademesinde uygulanışı, alanın sorunlarının tespiti ve çözüm önerilerinin oluşturulabilmesi adına önemlidir. Bu çalışmada, dil bilgisi ve öğretimi adına yazılmış eserler taranmış, farklı bakış açıları ortaya konmuş, MEB?in ilköğretim ikinci kademe için düzenlediği öğretim programları ve eserlerde yer alan dil bilgisi konuları karşılaştırılmıştır. Akademisyenlerin dil bilgisinin konuları için sergiledikleri farklı bakış açıları ve bunların ilköğretim ikinci kademe dil bilgisi öğretimi sürecine yansımaları üzerinde durulmuştur. Bu çalışmada dil bilgisinin; ses bilgisi, biçim bilgisi, kelime bilgisi, cümle bilgisi alt dallarının sorunları, tartışmalı konuları değerlendirilmiş, araştırmacıların ortaya koyduğu çözüm önerileri sentezlenerek alanın sorunlu konularına çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Effective communication and cultural transmission is very important for the continuity of language training. In this context, the teaching of grammar, which is part of language education is key. Language teaching is a multi-dimensional phenomenon that results in the multi-dimensional problems. Problematic language training is an important element that may also interfere with the intended outcomes. Language education is critical that primary schools in terms, because the basic level of primary school language teaching began. Committed in the first stage Primary superficial grammar issues, a gain of students through a variety of events during this period tried to convert the. This step can be considered the foundation of the teaching of the language to be problematic, the other steps may lead to problems. For this reason, the second grade of primary school language teaching in particular on the need to stop with precision. Beginning to gain individual students in becoming conscious behavior, language, and functionality of the unique opportunities be acquired during this period. Reads, writes, listens students began to understand the logic of the language during this period, which starts at the same time to think and question. Abstract is a part of the social structure during the fitting process, and the student will be trying to find a place in this building is an effective language teaching, the student will have advantages into the language through the individual. Otherwise, students are unable to express themselves adequately in the background compared to the others will. Language is not the only source of success in the area, which is a case of interdisciplinary language, which is a prerequisite for success in whatever field. Reading comprehension, by, individuals who are capable of understanding referred to by speaking, targeted outcomes of the educational process. In this sense, the past, the present, and their primary school education level exhibited in the implementation of approaches to language teaching, creating solutions in the name of the identification and important problems in the field. In this study, grammar and written works for teaching scanned, set out different perspectives, organized by the Ministry of National Education for primary school language teaching programs, and works in the subjects were compared. Exhibit different perspectives to issues of academics and their knowledge of the language primary school language teaching focuses on the reflections of the process. In this study, knowledge of language, phonetics, morphology, vocabulary, syntax sub-branches of the issues, controversial issues were assessed suggestions put forward by researchers in the field synthesized solution proposals were made problematic issues.