1715 tarihinde Gaziantep'te sosyal, siyasî ve iktisadî yapı: 66 Numaralı Gaziantep Şer'iyye Sicilleri metin transkripsiyonu ve değerlendirmesi
Social, political and economic situati̇on in Gaziantep i̇n 1715: Transcription and analysis of Judicial Records, Number 66 of Gaziantep
  1. Tez No: 376711
  2. Yazar: EYÜP ERBİLİCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iye Sicili, Gaziantep, Osmanlı, Judicial Records, Gaziantep, Ottoman
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 525
Özet
Osmanlı mahkeme kayıtları, sosyo-kültürel açıdan önemli bilgi ve kayıtlar içererek geçmişin aydınlatılmasında önemli bir rol oynayan kıymetli yazılı kaynaklardan birisidir. Bu belgeler ait oldukları dönem ve yeri hakkında önemli bilgiler içermektedir. çalışmamız bu mahkeme kayıtlarından Gaziantep'e ait olan 66 numaralı şer'iyye sicil defteridir. Gaziantep'te tasnifleri yapılan defterler toplam 174 adettir. buna göre; Gaziantep'e ait ilk defter H.938/ M.1531-1532 tarihlidir. En son defter ise H.1327/ M.1909-1910 tarihlidir. Bu çalışmamız, Türk tarihi ve kültürü açısından büyük bir önem taşıyan Şer'iye Sicillerinden H.1126-1127/M.1714-1715 tarihlerini kapsayan Gaziantep'te tutulan şer'î mahkeme kayıtlarını içermektedir. Toplam 257 sayfadan oluşan bu sicil defterinde 23 adet idari ve 535 adet de hukuki içerikli toplam 558 adet belge bulunmaktadır. Defter iki taraflı kullanılarak bir tarafına merkezden gelen arzuhaller, nişân-ı şerîfler, fermanlar ve buyruldular gibi idari içerikli belgeler diğer tarafında ise miras, nafaka, vasi tayini, boşanma, alacak verecek gibi hukuki içerikli belgeler kaleme alınmıştır. Bu defter ışığında dönemin Gaziantep'inin idari, sosyal, kültürel, ekonomik durumu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Transkripsiyonu yapılan belgelerin içerikleri, diplomâtik özellikleri, hicri ve miladi tarihleri kısa belge özetleri ile birlikte her belge için ayrı bir tablo içerisinde sunularak okuyucuya kolaylık sağlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ottoman court registers are so valuable sources that they include important knowladge and records. These documents contain important informâtion about the period and place to which they belong. Our study of records belonging to Gaziantep is number 66 court registers book. A total of 174 boks in Gaziantep classifications made pieces.Accordingly; the first book in Gaziantep H.938/M.1531-1532 is dated. H.1327 is the most recent book it is dated 1909-1910.This study contains records of Shariah between H.1126-1127/M.1714-1715 and Shariah held in Gaziantep which have great importance in terms of Turkish history and culture. Total 257 page book, this registry contains 23 administrâtive and 535 legal documents, a total of 558 pieces. Using two-sides of the notebook, administrâtive documents such as petitions, firmans and buyruldus were recorded on the first side; legal documents such as administrâtive heritage, child support, guardianship determinâtion, divorce, loans were recorded on the other side of the notebook. In the light of this book, Gaziante's administrâtive, social, cultural, economic status in that period were investigated. Transcription of the contents of documents, diplomâtic properties, AH and Gregorian dates with brief summaries of the document are presented in a separate table for each document to make it understandable to the readers.