Son çeyrek yüzyılda A. B. D. ve Türkiye'de yapılan çalışmalarda sosyal bilimcilerin din-suç ilişkisine yaklaşımı
  1. Tez No: 376725
  2. Yazar: ÖZLEM ERDÖNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT AKTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Dindarlık, Suç, Sapkınlık, Meşrulaştırma, Religion, Religiosity, Crime, Deviance, Legitimization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Din ve suç arasındaki ilişki özellikle batıda yıllarca açıklanmaya çalışılmıştır. Birçok araştırmacı suçun dindarlık, dinsel katılım ve herhangi bir dini gruba üyelik ile alakalı olup olmadığı üzerinde durmuştur. Yine yapılan çalışmaların büyük bir kısmının din ile suç arasında negatif bir ilişkinin varlığını ortaya koyduğu görülmektedir. Bu çalışmada ise Weber, Durkheim ve Marx'ın din üzerine düşünceleri ele alınmıştır. Yine suç olgusunu sosyolojik açıdan çözümlemeye çalışan geleneksel suç kuramları ve kuramların suçu açıklama potansiyelleri tartışılmıştır. Ayrıca dindarlık ve suç ilişkisi analiz edilmiş ve toplumların temel suç önleme unsurları olan formal ve informal sosyal kontrol mekanizmaları üzerindeki dinin sosyal kontrol fonksiyonu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda Rodney Stark'ın ve Zahir Kızmaz'ın çalışmaları ve alanda yapılan diğer çalışmalar incelenmiştir. Çalışma genel olarak dindarlık, dinin kurallarına uymayı ifade ettiğinden dini kuralların toplumda sosyal kontrolü sağlayan diğer mekanizmaların nasıl bir parçası olabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The studies about the effects of religion on crime have been done for many years especially in western countries. Many scholars emphasized the relationship between crime or deviance and personal religiosity, religious participation, or being a member of a religious congregation. Moreover, most of the studies proved the negative relationship between crime and religiosity. In this study, the opinions, studies, and theories of the most famous sociologists such as Weber, Durkheim, and Marx were examined in order to explain this relationship. In addition, the traditional crime theories attempting to explain this relationship were argued in this paper whether or not they are successful to explain the correlation between crime and religiosity. After analyzing the relationship between religiosity and crime under the lights of well known theories, the role of the religion as a social control mechanism was examined whether or not it affects the formal and informal rules of societies on preventing crime. Under this context, the studies of Rodney Stark, one of the most famous scientists in this field in the United States, and the studies of Zahir Kızmaz, working on this issue in Turkey, and other studies on this field were examined. The study, in general, has shown that how religiosity could be a part of the social control mechanism, since religiosity means behaving according to the religious rules.