Nurettin Topçu'nun düşüncesinde temel felsefi ve ahlaki kavramlar
Philosophical and moral concepts in the thoughts of Nurettin Topçu
- Tez No: 376726
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL ABUZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Nurettin Topçu, Felsefi ve Ahlaki Kavramlar, Sorumluluk Bilinci, İnsan, Nurettin Topcu, Philosophical and Ethic Concepts, Responsibility, Human
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışma, Cumhuriyet dönemi Türkiye'sinin önemli eğitimci ve sosyolog şahsiyetlerinden biri olan Nurettin Topçu'nun düşüncesindeki temel felsefi ve ahlaki kavramları, dönemin şartlarını da göz önünde bulundurarak ele almaktadır. Bu bağlamda, insan varlığına bakış açısı detaylıca incelenmektedir. Bu çalışmanın ortaya çıkardığı temel sonuç, Topçu'nun,“sorumluluk bilinci taşıyan aydın”yaklaşımı ile insanlık değerleri açısından dünyayı değerlendirdiğidir.
Özet (Çeviri)
This study examines the philosophical and moral concepts in the thoughts of Nurettin Topcu, an important figure among the Sociologist and Pedagogues in Turkey, taking into account the conditions of his time. In particular, his approach to the concept of human is investigated. This thesis has found that he is a responsible intellectual and evaluates the World from the angel of human values.