Kadına karşı şiddete dinin pozitif ve negatif etkileri
Positive and negative effects of religion on domestic violence
  1. Tez No: 376735
  2. Yazar: ARİF TOPUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Women, Violence, Religion, Piety
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Şanlıurfa?da yaşayan, eşinden şiddet görmüş kendilerini Müslüman olarak tanımlayan kadınları konu alan bu çalışma mülakat yöntemleriyle elde edilen veriler ışığında yorumlama ve karşılaştırma ilkelerine bağlı kalınarak şekillendirilmiştir. Toplumda en çok karşılaşılan şiddet türü kadına karşı aile içi şiddettir. Aile içi şiddet konusunun dini bir form teşkil edip etmediği daima tartışılmıştır. Erkeklerin kadınlara yönelik getirdikleri çeşitli kısıtlamaları dine dayandırmaları, öteden beri yaşanagelen bir sosyal olaydır. Çalışmada Şanlıurfa?da yaşayan ve eşinden şiddet görmüş kadınlarla yapılan mülakatlar sonucunda elde edilen veriler değerlendirilerek eşlerin sosyal gelişimleri aşamasında şiddete maruz kalmalarının evliliklerine etkileri ve dinin kadına karşı şiddete etkileri ortaya konulmuştur. Kötü muamele gören kadınların sosyal, kültürel, ekonomik özellikleri ile aile ilişkileri incelenerek, aile üyeleri arasında, fiziksel saldırganlığın kültürel açıdan hangi ölçüde onaylandığı, din eğitimi almış ya da kendini inançlı kimseler olarak tanımlayan bireylerin kadına karşı şiddeti hangi ölçüde onayladıkları ya da onaylamadıkları, diğer bir deyişle, kadına karşı şiddete dinin etkisi olup olmadığı ve etkilerininin pozitif ve negatif yönleri ortaya koyulmuştur. İnsana ve tüm canlılara değer veren ve şiddetin karşısında olan bir dinin kadına şiddet uygulanabileceğini emrettiğini düşünmek yersizdir. İslam dininin kadına yönelik şiddeti engelleyen nitelikte ayet ve hadisleri göz önüne alındığında, İslam?ın kadına yönelik şiddeti durduracak yani negatif etkileri olduğu anlaşılacaktır. Araştırmamızda elde edilen verilerden de anlaşılacağı üzere Şanlıurfa?da İslam?ı anlayamamış ve hayat tarzı haline getirememiş erkek bireylerin kadına yönelik aile içi şiddet uyguladıkları görülmektedir. Şiddete maruz kalan kadın bireylerin de sığınma yeri olarak yine İslam?ı gördükleri, ancak inanç ve ibadet yönünden eksikleri olan bazı kadınların yaşadıkları şiddet karşısında inkar seviyesine gelebildikleri de görülmektedir. Anahtar Sözcükler : Kadın, Şiddet, Din, Dindarlık
Özet (Çeviri)
This study which focused on women living in Şanlıurfa who have suffered from domestic violence and consider themselves as Muslims uses the data obtained by applying the method of face-to-face interviews. Techniques of interpretation and comparison were used to process the data. The most common type of violence occurred in the society appears as domestic violence and especially against women. It is always discussed whether domestic violence contains an ecclesiastic form or not. It has been a long social phenomenon that men use religion to constrain women. In this study, the effects of violence couples faced during their stage of social development on their marriage and the effects of religion on violence against women were revealed by evaluating the data obtained from the interviews conducted with women who were subjected to domestic violence. Abused women?s social, cultural, and economical characteristics and their relationship with the family were examined. To what extend violence against women is acceptable in the family and to what extend whether people who had religious education or who defined themselves as religious allow domestic violence, in other words whether religion affects domestic violence, were presented. Finally, positive and negative effects of religion on domestic violence were examined. It is out of place that thinking a religion, which cares about human and all creatures and which is against all kinds of violence, commands violence against women. It can be understood that Islam does not approve violence against women when considering the verses of Quran and hadiths which include sentences against violence. As it is understood from data of this study, men in Şanlıurfa who did not understand Islamic life and embrace it as a way of life use domestic violence against women. Women who were exposed to violence consider Islam as a safety place, but it can be also seen that some women who lack faith can reject religion.