Serebrovasküler hemoraji-infarkt ayrımında ve prognozunda glial fibriler asidik protein, heparin bağlayıcı protein, troponin ı biyomarkırlarının önemi
The ımportance of glial fibrillary acidic protein, heparin binding protein, troponin ı biomarkers in differentiation and prognosis of cerebrovascular hemorrhage-infarct
  1. Tez No: 376770
  2. Yazar: İBRAHİM KAYITMAZBATIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAR CANDER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: serebrovasküler hastalık, ayırıcı tanı, biyomarkır, cerebrovasculardisease, differentialdiagnosis, biomarker
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç:Bu çalışmadaglialfibriller asidik protein (GFAP),troponinI (TR-I) ,heparin bağlayıcı proteininin (HBP);serebrovaskuler hastalık (SVH) ayırıcı tanısında ve prognozunda değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem:BuÇalışmada, Nisan 2013 ve Kasım 2013 tarihleri arasında Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Servis Kliniği'ne başvuran, akut stroke düşündüren 18 yaş üstü ve dışlama kriterlerini taşımayan 124 hasta prospektif olarak incelendi. 3 hasta inme taklidi çıktı ve 1 hastanın verileri kaybolduğu için çalışmadan çıkarıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, hipertansiyon, diabetesmellitus, serebrovasküler hastalık öyküsü, koroner arter hastalığı öyküsü, warfarin kullanımı öyküsü, semptomun başlangıç saati ile acil servise başvuru arasında geçen süre, hastanın geliş sistolik, diyastolik tansiyon değerleri, santral görüntülemeleri kaydedildi. Şuur durumu GKS'ye göre değerlendirildi. Hastaların hastanede yattıkları süre (servis ya da yoğunbakım ) ve 45 günlük mortaliteleri kaydedildi. Bilgisayarlı tomografi(BT) ve manyetik rezonans (MR) görüntüleme son tanı için kullanıldı. Son tanıya göre hastalar intraserebral kanama (ISK) ve iskemikstroke (IS) olarak iki gruba ayrıldı. Bulgular:Çalışma 120 hasta ile yapıldı. Intraserebral kanama (ISK) vakalarının sayısı 25, iskemikstroke (IS) vakalarının sayısı ise 95 olarak saptandı. Erkek ve kadın hastaların sayısı eşit saptandı (n=60). ISK grubu hastaların daha genç ve öz geçmişlerinde daha sık koroner arter hastalığı bulunduğu tespit edildi.ISK grubu hastaların GKS değerlerinin istatiksel olarak anlamlı ölçüde daha düşük olduğu tespit edildi. Buna rağmen hastaneye gelişler sürelerinde iki grup arasında anlamlı fark yoktu. ISK grubu hastalarının IS grubu hastalara nazaran yoğun bakım ünitesinde daha çok kaldığı tespit edildi.ISK ve IS grubu hastaların ayırıcı tanısında GFAP ve HBP biyomarkırları yetersiz kalırken, TR-Ibiyomarkırı ayırıcı tanıda anlamlı farklılığı tespit edildi.Hastaların istatiksel olarak hastanede kaldıkları gün sayısı arttıkça mortaliteleri artarken, yoğun bakım ünitesinde kaldıkları gün sayısı mortalite üzerinde etkili bulunmadı. GFAP, HBP, TR-I düzeylerinin mortalite ile istatiksel olarak anlamlı bir korelasyonu yoktu ancak GFAP düzeyi arttıkça, yoğun bakımda kalan hastaların kalış sürelerinin uzadığı tespit ettik. Sonuç:GFAP ve HBP ISK ve IS gruplarının ayırıcı tanısında yetersiz kaldığı, TR-I düzeyinin ise ayırıcı tanıda istatiksel olarak önemli olduğu tespit edildi. Bu 3 biyomarkırın ise hasta prognozu açısından anlamlı sonuçlar vermediği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim:Inthisstudy, weaimedtoinvestigatetheimportance of glialfibrillaryacidic protein (GFAP), heparinbinding protein (HBP), troponini (TR-I) biomarkersin differentiationandprognosis of cerebrovascularhemorrhage-infrakt Methods: 124 patients presented to the emergency department of Necmettin Erbakan University Meram Faculty of Medicine, between April 2013 and November 2013, were prospectively studied. 3 patients were excluded from the study due to stroke mimics and 1 patient excluded for missing values. Patients' ageandgender, hypertensionhistory, diabetesmellitushistory, cerebrovasculardiseasehistory, coronaryarterydiseasehistory, warfarinusehistory, durationbetweensymptomsstart time andpresentedtotheemergency service, systolicanddiastolicbloodpressurevalues, centralimagingwererecorded. Consciousnessstatewereevaluatedaccordingtothe Glascow ComaScala (GCS). Patient's hospitality duration (services or intensive care) and 45-day mortality were recorded. Computerized tomography (CT) and magnetic resonance (MR) scanning were used for final diagnosis. According to the final diagnosis patients were divided into 2 groups; intracerebral hemorrhagic stroke (IHS) and ischemic stroke (ISK) group. Findings:Thestudywas done on 120 patients. Threrewere 25 IHS patientsand 95 IS patients. Number of maleandfemalepatientswereequal (n=60).IHS patientsweremoreyoungerandhavemorecoroner arter disease in theirhistories. IHS group's GCS score were statically lesser then IS group.Despite this, the duration of presentation to the hospital did not differ significantly between the two groups. IHS grouppatient'shospitalized in intensivecareunitsstaticallymorelongerthen IS grouppatient's.Wefound GFAP and HBP wereuseless in thedifferentialdiagnosis but TR-Iwasstaticallyimportantfordifferentialdiagnosisbetween IHS anda IS.While, increasingtheday of patient'shospitalization, mortalitywasalsoincreasedstatically but patient'smortalitydidn'tincreasewithday of hospitalization in careunits.Wedetectedthat, GFAP, HBP. TR-Ihavenostaticallycorrelatedwithmortality but whileincreasing GFAP levels, pateint'shospitalizationdurationwereincreased in thecareunits. Results:Wefound GFAP and HBP wereuseless in thedifferentialdiagnosisbetween IHS and IS but TR-Iwasstaticallyimportantfordifferentialdiagnosisbetween IHS and IS. Thisthreebiomarkershavenostaticallyimportant in prognosis of cerebrovasculardisease.