Obsesif kompulsif bozuklukta içgörü düzeyi ile bilişsel fonksiyonların ilişkisi
The Relationship between the Level of Insight and Cognitive Functions in Obsessive Compulsive Disorder
- Tez No: 376774
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİNE ŞAHİNGÖZ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Psikiyatri, Psychiatry
 - Anahtar Kelimeler: OCD, Insight, Cognitive Functions
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
 - Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 91
Özet
AMAÇ: Biz bu çalışmamızda obsesif kompulsif bozuklukta içgörü düzeyi ile bilişsel fonksiyonların ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. YÖNTEM: Haziran 2013 ile Mart 2014 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Psikiyatri polikliniğine başvuran, çalışma kriterlerini karşılayan OKB tanılı 50 ( içgörüsü iyi olan 27, içgörüsü az olan 23 ) hasta ve hastanede çalışan personellerin yakınlarından oluşan 25 sağlıklı kontrol nöropsikolojik test performansları açısından karşılaştırıldı. İçgörünün değerlendirilmesinde Brown İnançların Değerlendirilmesi Ölçeği (BİDÖ) kullanıldı. Çalışmamızda bilişsel işlevlerden dikkat, bellek, görsel mekansal işlevler ve yürütücü işlevlerden yanıt inhibisyonu ve bozucu etkiye direnci değerlendirmek amacıyla Stroop Testi, İşaretleme Testi, WAİS-R Sayı Dizisi alt testleri Çizgi Yönünü Belirleme Testi ve İşitsel Sözel Öğrenme Testi (İSÖT) uygulanmıştır. BULGULAR: OKB tanılı hastalar (içgörüsü iyi olan ve içgörüsü az olan) ve sağlıklı kontrol gruplarının yaş ortalamaları, cinsiyetleri, medeni durumu, eğitim düzeyi ve mesleki durumları açısından yapılan karşılaştırmalarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık saptanmadı. OKB'li hastaların kontrollere göre yürütücü işlevlerden cevap inhibisyonu ve enterferans etkisi ile bazı dikkat alanları dışında tüm alanlarda anlamlı derecede kötü performans sergilediği saptandı. İçgörüsü iyi olan, içgörüsü az olan hastalar ile sağlıklı kontrollere uygulanan nöropsikolojik testlerin sonuçlarının tümüne bakıldığında içgrüsü iyi olan hastaların dikkat, görsel mekansal işlevler ve sözel çalışma belleği alanlarında, içgörüsü az olan hastaların ise neredeyse tüm alanlarda sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde kötü performans sergilediği saptandı . İçgörüsü iyi olan ve içgörüsü az olan hastaların nöropsikolojik test sonuçları karşılaştırıldığında ise uzun süreli bellek ve sözel öğrenme alanları dışında anlamlı düzeyde farklılık saptanmadı. SONUÇ: İçgörüsü az OKB hastalarının özgül bir nöropsikolojik profil sergilediğinin ortaya konması bu grubun biyolojik ve psikolojik özelliklerinin incelenmesinin ve tedavi stratejilerinin geliştirilmesinin önünü açacağından önemlidir. İçgörüsü az olan OKB'de nöropsikolojik performansta daha ağır bozulmalar bulunması bu grubun içgörü sorunu olmayan hastalardan farklı nörobiyolojik özellikler gösterdiğini düşündürmektedir. Anahtar Kelimeler : OKB, İçgörü, Bilişsel fonksiyonlar
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study is to evaluate the relationship between the level of insight and cognitive functions in obsessive compulsive disorder. METHODS: A total of 50 patients who presented to Necmettin Erbakan University, Meram Medical School's Department of Psychiatry outpatient clinic between June 2013 and March 2014, diagnosed with OCD, and met the criteria of the study (27 patients with a high level of insight and 23 with a low level of insight) were compared with the control group comprising of 25 healthy individuals formed by the relatives of hospital staff with regards to neuropsychological test performances. Brown Assessment of Beliefs Scale (BABS) was used for insight assessment. In our study the Stroop Test, Cancellation Test, WAIS-R Digit Span subtests, Line Orientation Test, and the Auditory Verbal Learning Test (AVLT) were used to evaluate cognitive functions like attention and memory, visual-spatial functions and executive functions like response inhibition and resistance to interference. RESULTS: There was no statistically significant difference between the patients diagnosed with OCD (those with a high level of insight and those with a low level) and the healthy control group regarding mean age, sex, civil status, level of education, and professional status. It was found that the patients with OCD performed significantly worse than the control group in all the areas except for executive functions like response inhibition and interference affect and some of the attention areas. When all the results of the neuropsychological tests given to patients with a high level of insight, patients with a low level of insight, and to the healthy control group were evaluated, it was seen that while the patients with a high level of insight performed significantly worse in the attention, visual-spatial functions, and verbal working memory areas, those with a low level of insight performed significantly worse in almost all areas than the healthy control group. Further, when the neuropsychological test results of patients with a high level of insight and patients with a low level were compared, it was found out that there was no statistically significant difference between them except for long-term memory and verbal learning areas. CONCLUSION: The fact that OCD patients with a low level of insight present a specific neuropsychological profile is important since it will pave the way to the evaluation of biological and psychological characteristics of this group and to the development of therapy strategies. Moreover, the fact that OCD patients with a low level of insight have more severe disorders in neuropsychological performance suggests that this group presents different neurobiological characteristics than patients with no problem of insight.