Obsesif kompulsif bozuklukta ürotensin-2 ve peroksiredoksin-1 düzeyleri ve içgörü ile ilişkisi
- Tez No: 547608
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLIHAN OKAN İBİLOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Obsesif kompulsif bozukluk, ürotensin-2, peroksiredokdin-1, içgörü, Obsessive compulsive disorder, urotensin-2, peroxiredokdin-1, insight
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Obsesif kompulsif bozuluk (OKB), farklı ve tekrarlayıcı obsesyon ve / veya kompülsiyonlarla karakterize, hastalar ve aileleri için önemli sorunlara neden olan bir hastalıktır. OKB'nin etyopatogenezinde yer alan genetik, biyolojik ve psikososyal mekazimalar günümüzde halen kesinlik kazanmamıştır. Bu çalışmada OKB'ye sahip olan hastalarda ürotensin-2 (UTS-II) ve peroksiredoksin-1 (PRX-1) düzeylerini saptayarak, OKB'de içgörü ile ilişkisi olup olmadığını incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri polikliniğine başvuran ya da yatarak takip edilen DSM-V tanı kriterlerine uygun OKB tanısı konmuş ve en az son 1 aydır herhangi bir psikotrop medikal tedavi ya da psikoterapi almayan 72 hasta ile yaş ve cinsiyet bakımından eşleştirlmiş 50 sağlıklı gönüllü araştırmaya dahil edildi. Hasta ve sağlıklı gönüllü grubundan alınan kan örnekleri santrifüj edilerek serumda ELİSA yöntemi ile UTS-II ve PRX-1düzeyleri çalışıldı. Bütün katılımcılara Bilgilendirilmiş Gönüllü Onam Formu, Sosyodemografik Veri Formu, SCID-I, Yale Brown Obsesyon Kompulsiyon Değerlendirme Ölçeği(YBOCS), Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği(HAM-D) ve Brown İnanışları Değerlendirme Ölçeği(BABS) uygulandı. Bulgular: Gruplar UTS-II düzeyleri açısından değerlendirildiğinde hasta grubunda UTS-II düzeyi ortalaması 94,3±181,3 iken kontrol grubunda 153±519,8 olarak tespit edildi. Hasta grubunun urotensin-2 düzeyi ortalaması kontrol grubuna kıyasla daha düşüktü ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0,05). Ayrıca UTS-II ve PRX-1 düzeyi ile içgörü ile ilişkili olan YBOCS 11. madde, HAM-D 17. madde ve BABS 6. madde skorları arasında da istatiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir (p>0,05). Sonuç: Yaptığımız çalışmada OKB hastalarında antioksidan aktivite ile ilgili olabileceğini düşündüğümüz UTS-II ve PRX-1 düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulunmuş ancak bu düzeylerin içgörü düzeyi ile aralarında bir ilişki olmadığı saptanmıştır. Gelecekte OKB hastalarında azalmış antioksidan aktivite ile içgörü ilişkisini araştıran çalışmalara ihtiyaç vardır
Özet (Çeviri)
Objectives: Obsessive compulsive disorder (OCD) is a disease characterized by different and repetitive obsessions and / or compulsions, causing significant problems for patients and their families. The genetic, biological, and psychosocial mechatisms involved in the etiopathogenesis of OCD are still unclear today. In this study, we aimed to determine the levels of urotensin-2 (UTS-II) and peroxiredoxin-1 (PRX-1) in patients with obsessive-compulsive disorder and to investigate whether they have a relationship with insight in OCD. Material and Methods: The study included 72 patients who were admitted to the Dicle University School of Medicine Psychiatry outpatient clinic or were followed-up with DSM-V diagnostic criteria and who had not received any psychotropic medical treatment or psychotherapy for at least the last month and 50 healthy volunteers age and sex matched. Blood samples were taken from patients and healthy volunteers by centrifugation and serum levels of UTS-II and PRX-1 were determined by ELISA method. Informed volunteer consent form, sociodemographic data form, SCID-I, Yale Brown Obsessive Compulsion Rating Scale (YBOCS), Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D) and Brown Assessment of Beliefs Scale (BABS) were applied to all participants. Results: When the groups were evaluated in terms of UTS-II levels, the mean UTS-II level was 94.3 ± 181.3 in the patient group and 153 ± 519.8 in the control group. The mean UTS-II level of the patient group was lower than the control group and the difference was statistically significant. When PRX-1 levels of the groups were evaluated, the mean PRX-1 level was 8.1 ± 5.2 in the patient group and 12.3 ± 33.4 in the control group. The mean PRX-1 level of the patient group was lower than the control group, and the difference was statistically significant (p 0,05). There was also no statistically significant relationship between UTS-II and PRX-1 levels and the scores of YBOCS 11 item, HAM-D 17 item and BABS item 6, which were associated with insight (P> 0.05). Conclusion: In our study, we found that the levels of UTS-II and PRX-1, which we thought might be related to antioxidant activity in OCD patients, were found to be significantly lower than those of the control group, but there was no relationship between the levels of insight. There is a need for studies investigating the relationship between decreased antioxidant activity and insight in OCD patients in the future.