Sorumlu hemşirelerin iş stresinin iş doyumu üzerine etkisi
Job stress of nurses responsible of impact on job satisfaction
- Tez No: 376802
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE NEFİSE BAHÇECİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sorumlu Hemşire, İş Doyumu, İş Stresi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Araştırma, sorumlu hemşirelerin iş stresinin iş doyumu üzerine etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma, İstanbul ilindeki Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneler Birliğine bağlı 3 devlet hastanesi, 8 eğitim ve araştırma hastanesinde yapılmıştır. Örneklemi, bu hastanelerde görev yapan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 165 sorumlu hemşire oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, yönetici hemşirelerin tanıtıcı ve mesleki özelliklerini içeren“Kişisel Bilgi Formu”,“İş Stresi Ölçeği”ve“Minnesota İş Doyum Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler, yüzdelik, ortalama, standart sapma dağılımı ile, Kolmogorov - Smirnow , pearson korelasyon, t, One-Way ANOVA, Tukey HSD testleri ile değerlendirilmiştir. Yönetici hemşirelerin İş Stresi Ölçeği puan ortalaması 30,59±4,95 orta düzeyde bulunmuştur. Yönetici hemşirelerin İş Doyum Ölçeği puan ortalaması 3,28 ± 0,55, içsel doyum puanı 3,44 ± 0,53 ve dışsal doyum puanı 2,98 ± 0,70 olarak bulunmuştur. Yönetici hemşirelerin iş stresi ile iş doyumu arasında negatif yönde doğrusal bir ilişki bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda yönetici hemşirelerin iş stresini azaltmak ve iş doyumunu geliştirmek amacıyla önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study of job stress, job satisfaction of nurses responsible to determine the effect on was carried out. The research made at the Ministry of Health Turkey Public Hospitals ; Association of Public Hospitals Authority Istanbul Anatolian North depends on 3 state hospitals and 8 education and research hospitals. The study has been done in this hospitals. Sample, and working in this hospital who agreed to participate in the study consisted of 165 nurses responsible. Personal information form“, ”Business Stress Scale“and”Minnesota Job Satisfaction Scale "that includes nurse managers and professional characteristics of the data collection tool handles was used. Evaluation of the data percentage, mean, Kolmogorov - Smirnow, Pearson correlation t, One-Way ANOVA, Tukey HSD tests were performed. Leaders of the nurses' Job Stress Score 30,59±4,95 This is a mid-level scores. Nurse managers' Job Satisfaction Scores 3,28 ± 0,55 , intrinsic satisfaction score of 3,44 ± 0,53 and external satisfaction scores 2,98 ± 0,70 was found . Between job stress and job satisfaction of nurses in a negative linear relationship was found. In line with the results obtained by nurse managers to reduce job stress and job satisfaction suggestions were made to improve. Keywords : Nurse, Job Satisfaction, Job Stres