Sığır ve koyun abortlarından brucella spp. izolasyonunda farklı selektif besiyerlerinin karşılaştırılması
The Comparison of Different Selective Media into Isolation of Brucella spp. from Cattle and Sheep Abortion
  1. Tez No: 376833
  2. Yazar: ORBAY SAYI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP SAVAŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Brucella spp, sığır, manda, koyun, keçi, abortus, biyotiplendirme, CITA, Farrell's, modifiye Thayer Martin, Brucella spp, cattle, buffalo, ship, goat, abortus, biotyping, CITA, Farrell's, modified Thayer Martin
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, Ekim 2012 ile Ocak 2013 tarihleri arasında Marmara Bölgesi?nden Pendik Veteriner Konrol Enstitüsü?ne gönderilen 20 adet sığır atık materyali, 68 adet koyun atık materyali, 10 adet keçi atık materyali ve 2 adet manda atık materyali olmak üzere toplamda 100 adet atık örneği Brucella cinsi bakterilerin varlığı açısından araştırıldı. İzolasyon amacıyla Farrell?s medium, modifiye Thayer Martin medium ve CITA medium?a aborte fetüslerin abomasum içeriklerinden ve iç organlarından hazırlanan homojenatlar inokule edildi. İnokulasyon sonrası incelenen 100 adet abort örneğinin Farrelll's Medium?da 34 (%34) tanesinin, Modified Thayer Martin Medium?da 29 (%29) tanesinin ve CITA Medium?da 32 (%32) tanesinin Brucella spp. yönünden şüpheli koloniler olduğu gözlendi. Sonuç olarak CITA medium veteriner saha örneklerinden Brucella türlerinin izolasyonunda faydalı bir araç olarak göz önünde bulundurulmadır. Bununla birlikte atık materyallarının ilk izolasyonlarında CITA medium, Farrell?s medium ve modified Thayer Martin medium?un eş zamanlı olarak kullanılması teşhis performansının en iyi olmasını sağlar.
Özet (Çeviri)
In this study, between the period of October 2012 and January 2013, abort material of 20 cattles, 68 sheeps, 9 goats and 2 buffalos with in totally 100 abort sample which were sent from region of Marmara to Pendik Veterinary Institute were investigated about the presence of Brucella bacteria. Abomasum content and homogenates from internal organs of the aborted fetuses were inoculated into Farrell?s medium, modified Thayer Martin medium and CITA medium. Suspicious colonies by Brucella spp.were observed in Farrelll's Medium 34 (%34) times, in Modified Thayer Martin Medium 29 (%29) times and in CITA Medium 32 (%32) times , after inoculation of 100 abort sample. Consequently, CITA medium should be evaluated as a beneficial tool for isolation of Brucella species which is a veterinary field sample. However, using CITA medium, Farrell?s medium and modified Thayer Martin medium simultaneously, guarantee the best determination performance of first isolation of abort material.