Deneysel diyabet oluşturulan ratlarda; asimetrik dimetilarginin, nitrik oksit ve total antioksidan kapasite düzeylerinin ölçülmesi.
Measurement of asymmetric dimethylarginine, nitric oxide levels, and total antioxidant capacity in experimental diabetic rats.
- Tez No: 376844
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA KIRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, Streptozotosin, Asimetrik Dimetilarginin, Nitrik oksit, Total Antioksidan Kapasit, Diabetes, Streptozotocin, Asymetric Dimethylarginine, Nitric Oxide, Total Antioxidant Capacity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada Streptozotosin ile diyabet oluşturulan ratlarda asimetrik dimetilarginin, nitrik oksit ve total antioksidan kapasite düzeylerinin ölçülmesi amaçlandı. Çalışma ortalama 8-10 haftalık, 24 adet Sprague-Dawley cinsi dişi rat kullanılarak yapıldı. Ratlar; Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Deney Hayvanları Laboratuarında standart ışık (12 saat gün ışığı / 12 saat karanlık), ısı (22 ºC)'da yeteri kadar su ve yem ile beslendi.Çalışma grubundaki hayvanlar kontrol (n=12) ve deneme (n=12) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Deneme öncesi tüm hayvanların ortalama açlık kan glikoz düzeyleri ölçüldü ve 112±9.50 mg/dl olarak tespit edildi. Deneysel diyabet oluşturmak için 0.01 M sodyum sitrat tamponu (pH:4.5) içinde streptozotosin 50 mg/kg intraperitoneal olarak deney grubuna (n=12) tek doz enjekte edildi. Enjeksiyondan 21 gün sonra deneme grubundaki ratların açlık glikoz düzeyleri ölçüldü. Deneme grubundaki ratların açlık kan şekeri ortalama 425±50 mg/dl olduğu belirlendikten sonra eter anestezisi altında kalp içi kanları serum tüplerine alındı. Sonra 3000 rpm de 10 dakika santrifüj edilerek serum örnekleri ayrıldı ve analiz yapılıncaya kadar -20°C de saklandı.ADMA kontrol ve diyabetli ratlarda sırasıyla 5,59±0.75 ng/ml ve 7,26±0,86 ng/ml, NO kontrol ve diyabet grubu ratlarda sırasıyla 62.28±10.74 µM/ml ve 30.42±2.48 µM/ml, MDA kontrol ve diyabetli ratlarda sırasıyla 26.38±1.94 ?mol/L ve 42.2±1.24 ?mol/L ve TAK kontrol ve diyabetli ratlarda sırasıyla 1,01±0.06 mmol trolox equivalent/L ve 0.87± 0,03 mmol trolox equivalent/L olarak tespit edildi.Bu çalışmada streptozotosin ile oluşturulan deneysel diyabet modelinde elde edilen bulgulara göre diyabetik ratlarda artan glikoz seviyeleri plazma MDA değerlerini artırarak oksidatif stres, lipid peroksidasyonuna ve total antioksidan kapasitesinde azalmaya neden olmaktadır. Ayrıca hiperglisemi ADMA metabolizmasını etkileyerek serum ADMA düzeylerinde artışa buna paralel olarak da NO düzeylerinde azalmaya yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to measure the Asymetric Dimethylarginine, Nitric Oxide and Total Antioxidant Capacity levels in rats with experimental diabetes. 8-10 weeks aged, 24 male Sprague-Dawley rats were employed in the study. Rats were observed at Adnan Menderes Univercity Faculty of Veterinary Laboratory of Experiment Animals in light (12 hours day light and 12 hours night), at 22ºC and fed with adequate food and water.Animals are divided into two groups which are called control (n=12) and experimental (n=12) Before the study hunger blood sugar of the animals were measured and it was determinated 112±9.50 mg/dl. To form experimental diabetes, single dose of 50 mg/kg intraperitoneal streptozotocin in 0.01 M phosphate citrate buffer (pH 4,5) were injected to the experimental group (n=12). Hunger blood sugar rates were measured 21 days after the injection. Intra core blood is taken into tubes under ether anesthesia after experimental groups?s hunger blood sugar were measured 425±50 mg/dl. Serum and plasma was divided after tubes were santrifuged with 3000 rpm for 10 minutes and samples are kept in -20ºC until analysis.The ADMA for control and diabetic rats is found 5,59±0.75 ng/ml and 7,26±0,86 ng/ml, the NO for control and diabetic rats is found 62.28±10.74 µM/ml ve 30.42±2.48µM/ml, the MDA for control and diabetic rats is found 26.38±1.94 ?mol/L and 42.2±1.24 ?mol/L and the TAK for control and diabetic rats is found 1,01±0.06 mmol trolox equivalent/L ve 0.87± 0,03 mmol trolox equivalent/L respectively.In this study, according to the findings of the experimental diabetes model which was induced by using the increasing glucose levels both increases plasma MDA values and leads to oxidative stress, lipid peroxidation and a decrease in total antioxidant capacity. In addition, hyperglycemia by affecting ADMA metabolism causes an increase in serum ADMA levels and parallelly causes a decrease in NO levels.