Deneysel diyabet oluşturulan ratlarda prooksidan/total antioksidan durumu ve vitamin düzeyleri üzerine likopenin etkisi
The effects of lycopene on prooksidant/total antioksidant status and vitamin levels in experimental diabetic rats
- Tez No: 303395
- Danışmanlar: PROF. DR. YETER DEĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Rat, Prooksidan, Antioksidan, Vitaminler
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, deneysel olarak diyabet meydana getirilen ratlarda antioksidan olarak koruyuculuğu bilinen likopen uygulanmasının TBARS, TAS ve vitamin seviyeleri üzerine etkilerini ortaya koymak amacıyla planlandı. Diyabet oluşturmak için D ve D+L grubundaki ratlara 45 mg/kg tek doz streptozotosin (STZ) intraperitoneal (i.p) uygulandı. Kontrol grubuna ise aynı miktarda serum fizyolojik enjekte edildi. Kan şekerleri 270 mg/dL ve üzerinde olanlar diyabetik olarak kabul edilip çalışmaya dahil edildi. L ve D+L grubundaki ratlara Likopen yağda çözdürülerek 10 mg/kg/gün olarak uygulandı. Dört haftalık denemeden sonra toplanan kan örneklerinde TBARS, TAS ve vitamin düzeyleri ölçüldü. Kontrol ve likopen gruplarına göre diyabet grubunda TBARS, HbA1c ve glukoz seviyesinin arttığı, buna karşın TAS, retinol ve ?-tokoferol düzeylerinin azaldığı tespit edildi (P0,05). Retinol seviyesinin kontrol grubu ile aynı olduğu bulundu D+L grubunda HbA1c ve glukoz seviyesinin diyabet grubuna göre istatistiksel olarak önem gösterecek şekilde düştüğü yinede kontrol grubundan yüksek olduğu belirlendi (P0,05). Elde edilen sonuçlar diyabetik kişilerin diyetlerinde likepen ihtiva eden gıdaları tüketmelerinin, diyabetin neden olduğu hücre hasarının önlenmesinde görev alan antioksidan sistemleri güçlendirebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, lycopene known as antioxidant was applied to the rats which are ingendered diabetes for experimental purposes to determine the effects of TBARS, TAS and vitamins levels. In order to realise diabetes in rats D and D+L groups 45 mg / kg single dose streptozotocin (STZ) intraperitoneally (ip) was performed. The same amount of saline was injected to the control group. Rats who have blood glucose of 270 mg / dl or over were considered as diebetic and included in the study. The rats in group L and D+L, sunflower oil by dissolving 10 mg of lycopene / kg / day was administered. TBARS, TAS and vitamins levels were measured in blood samples collected after the four-week experiment.