Balıkesir ve Bolu illerinde bulunan kanatlı işletmelerinde avian reovirus enfeksiyonunun serolojik olarak araştırılması
Serological research on avian reovirus infections in poultry enterprises in Balikesir and Bolu regions
  1. Tez No: 376889
  2. Yazar: SIDIKA BELGİN AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAL EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Avian reovirus, antikor, kanatlı, broiler, seroprevalans, ELISA, Avian reovirus, antibody, chicken, broiler, seroprevalans, ELISA
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Avian reoviruslari (ARV) viral artrit sendromunun nedenidir. Ayrica, ARV tek başına ya da diğer ajanlar ile birlikte, enterik solunum yolu hastalıkları, miyokardit, hepatit ve tavuklarda büyüme geriliği / malabsorpsiyon sendromu gibi klinik tablolara da neden olabilir. Bu çalışmada, Türkiye?nin önemli kanatlı yetiştiriciliği merkezlerinden olan Balıkesir ve Bandırma illerindeki broiler ve broiler damızlık yetiştiren tavukçuluk işletmelerinde ARV infeksiyonunun seroepidemiyolojik durumu araştırıldı. Bu amaçla, ticari Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) (Avian Reovirus Antibody test Kit®, BioChek, Gouda, Hollanda) kullanılarak 11 broiler ve 6 broiler damızlık yetiştiriciliği işletmesindeki ARV?una karşı aşılı ve aşısız tavuklardan alınan toplam 920 serum örneği ARV antikorları yönünden test edildi. Test sonucunda bütün kümeslerde ARV antikorları bulundu. Aşılanmamış broiler damızlık kümeslerinden toplanan 204 örneğin 183?ü (%89,70) ve broiler kümeslerinden toplanan 316 örneğin 266?sı (%84,18) seropozitif olarak saptandı. Test edilen 200?er adet ARV?a karşı aşılanmış broiler ve broiler damızlıklarda ise antikor pozitiflik oranları sırasıyla %78 ve %86,5 olarak hesaplandı. Aşılama uygulanmış ve aşısız broiler ve broiler damızlık sürülerinin antikor pozitiflik oranları ile titreleri arasında istatistiksel farklılık tespit edilmedi. Bu sonuçlar, kanatlılarda önemli ekonomik ve verim kaybına yolaçan ARV enfeksiyonlarinin Bolu ve Balıkesir illerinde çok yaygın olduğunu göstermekte olup, infeksiyonla mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi ve düzenli olarak uygulanması gerektiğini vurgulamaktadır. Ayrıca bölgeye uygun ARV?a karşı aşı, aşılama programları üzerine ayrıntılı araştırmaların yapılması gerektiği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Avian Reoviruses (ARV) are the cause of avian viral arthritis syndrome. In addition they, either by themselves or along with other pathogens, may cause clinical symptoms such as enteric-respiratory diseases, myocarditis, hepatitis, and growth retardation / malabsorbtion syndrome in chickens. In this study, seroepidemiology of ARV infection in broiler and broiler breeder enterprises in Balikesir and Bolu provinces, which are important centers of poultry breeding in Turkey, was investigated. A total 920 serum samples collected from 11 broiler and 6 broiler breederenterprises were tested for ARV antibodies using a commercially available Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) kit (Avian Reovirus Antibody test, BioChek, Gouda, Netherlands). Antibodies were found in all chicken farms; 266 of the 316 (84.18%) samples collected from non-vaccinated broiler chickens and 183 of the 204 (89.70%) samples collected from non-vaccinated broiler breeder chickens were seropositive. Antibody positivity rates were determined as 78% (156/200) and 86.5% (173/200), respectively for broiler and broiler breeders vaccinated against ARV. The differences between vaccinated and unvaccinated chickens in terms of seropositivity rates and antibody titers were found not statistically significant. In summary, ARV infections resulting in decreased productivity and important economical losesin the poultry industry are very common in Balikesir and Bolu provinces of Marmara region. The need for taking protective measures against this infection and determining methods to combat the infection is being emphasized by these results. It is suggested the further researches onvaccine and vaccination programs against ARV infections in this region.