Erken postpartum dönemde annelerin emzirmeye ilişkin tutum ve başarılarını etkileyen faktörler
Factors influencing the attitudes and successes related to mothers' breastfeeding in the early postpartum period
  1. Tez No: 376890
  2. Yazar: DÖNDÜ KURNAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALE UYAR HAZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Sağlık Eğitimi, Obstetrics and Gynecology, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Breastfeeding, Breastfeeding attitude, Breastfeeding success, Midwifery, Midwifery care
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Araştırma, erken postpartum dönemdeki annelerin emzirmeye ilişkin tutum ve başarılarını etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Çalışmaya Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde doğum yapan, taburculukları onaylanmış, emziren, çalışmaya katılmayı kabul eden 573 anne alınmıştır. Araştırma verileri, annelerin tanıtıcı özelliklerinin ve araştırmanın bağımsız değişkenlerinin yer aldığı soru formu,“Emzirme Gözlem Formu”ve“Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçeği”ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, varyans analizi, t- testi, korelasyon, Crombach Alfa ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma kapsamındaki annelerin yaş ortalaması 26.02±5.39 dir. Annelerin daha çok ilkokul mezunu (%43,5) olduğu ve %86'sının sosyal güvencesinin bulunduğu belirlenmiştir. Annelerin %31,9'u primipar , %28,3'ünün gebeliği plansızdır. Gebelik döneminde %62,8'i doğum sonu dönemde 40,8'i anne sütü ve emzirmeyle ilgili bilgi, 94,1'i doğum öncesi bakım almıştır. Çoklu regresyon analizi sonucu, Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçeği puanını doğum öncesi bakım alma, gebelikte anne sütü ve emzirmeyle ilgili bilgi almış olma gibi faktörlerin pozitif yönde, gebeliğin plansız olması, dörtten fazla doğum yapmış olma, gebelikte anne sütü ve emzirme ile ilgili bilgiyi sağlık personeli dışında kaynaktan alma, bebeğine anne sütü dışında besin verme, doğum sonu dönemde anne sütü ve emzirme ile ilgili bilgi almama gibi faktörlerin negatif yönde etkilediği, Emzirme Gözlem Puanını gebelikte anne sütü ve emzirmeyle ilgili bilgi almış olma gibi faktörlerin pozitif yönde, gebeliğin plansız olması, dörtten fazla doğum yapmış olma, gebelikte anne sütü ve emzirme ile ilgili bilgiyi sağlık personeli dışında kaynaktan alma, bebeğine anne sütü dışında besin verme gibi faktörlerin negatif yönde etkilediği belirlenmiştir. Bu araştırma annelerin emzirme tutum ve başarılarını annenin sosyo-demografik özellikleri, emzirme desteğinin varlığı ve sağlık personeli tarafından verilen emzirme eğitiminin etkilediği sonucu açığa çıkmıştır. Emzirme eğitimlerinin eş ve aile katılımları ve bireysel farklılıklara göre planlanması ile emzirme oranları arttırılabilir.
Özet (Çeviri)
This descriptive study is applied for determining the factors which effect the behavior and success of the mothers' breastfeeding in early postpartum period. The participants of the study are discharged 573 women volunteers who were given birth at Aydın Obstetrics and Infantile Diseases Hospital. Data was collected by a questionnaire including mothers' information, 'breastfeeding observation sheet' and 'breastfeeding behavior evaluation scale'. Data was evaluated by descriptive statistics, t-test, correlation, Crombah Alpha and multiple regression. The age average of the participant mothers' is 26.02±5.39. It is found that most of the mothers are primary school graduates (%43.5) and %86 of them have health insurance, %31.9 of mothers is primipara, and % 28.3 of the mothers' pregnancy is unplanned. %62.8 of mothers have trained about breastfeeding during their pregnancy periods, 40.8 of the mothers have trained about breastfeeding right after the birth and 94.1 of the mothers got cared before birth. Multiple regression analysis results show that the breastfeeding behavior evaluation analysis results are positively effected by having care before the birth, having information about breastfeeding and breast milk during their pregnancy; having an unplanned baby, given birth more than four, having the information about breastfeeding somewhere else rather than the hospital staff, feeding the baby with something different from breast milk, and having no information at the after birth period about the breastfeeding and breast milk negatively and it is also found that the breastfeeding observation points are effected positively if mothers had information about breastfeeding and breast milk during their pregnancy; having an unplanned baby, given birth more than four, having the information about breastfeeding somewhere else rather than the hospital staff, feeding the baby with something different from breast milk negatively. Participants' breastfeeding observation marks average is positively effected by having a girl baby, having one child, living in a small family, income level of the family, support of the companions during breastfeeding, describing the relationship with her husband positively, breastfed the previous baby for six months; having no care before birth, describing the relationship with her husband negatively, planning to feeding the baby only with breast-milk, the first attempt to give the previous baby sugared water, breastfeeding the previous baby less than a month negatively effected the breastfeeding observation marks average. This study found out that mothers' breastfeeding behavior and success effected by mothers' socio-demographic characteristics, the relationship with her husband, breastfeeding support, the breastfeeding training given by the hospital staff. The breastfeeding averages can be increased by inviting the husband and the family members to the breastfeeding trainings and planning the breastfeeding training individually.