Tip 2 diabetes mellitus'lu hastalarda üriner albümin atılımı ile periferik arter hastalığı arasındaki ilişkinin ankle brakial indeks ölçümü ile değerlendirlmesi
- Tez No: 376927
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKER TAŞLIYURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Nefroloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Thoracic and Cardiovascular Surgery, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Üriner albumin/kreatinin oranı, Ankle brachial indeks, periferik arter hastalığı
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Diabetes Mellitus (DM) en sık rastlanılan endokrin hastalıktır. Diyabetin mikrovasküler komplikasyonlarından olan diyabetik nefropati, idrarla atılan protein miktarında artış ile ilişkilidir. Proteinürideki artış sadece nefropatinin gelişeceğinin habercisi olmakla kalmayıp aynı zamanda diyabetik hastaların kardiyovasküler hastalık risklerini de güçlü bir biçimde ortaya koyar. Tip 2 DM'li hastalarda üriner albumin atılımı ile erken kardiyovasküler hasar arasındaki ilişki yapılan birçok çalışmada gösterilmiştir. DM' nin komplikasyonlarından olan periferik arter hastalığı (PAH) ile üriner albumin atılımı arasındaki ilişkiyi gösteren sınırlı sayıda çalışma mevcuttur. Biz bu çalışmamızda PAH tanısında ?ankle brachial indeks? (ABI) ölçümünü kullanarak üriner albumin atılımı ile olan ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık.Çalışmaya en az 1 yıllık tip 2 DM öyküsü olan, 35 yaş üzerinde 101 hasta (48 kadın, 53 erkek) dahil edildi. İlave PAH, orta-ciddi konjestif kalp yetmezliği, diyabetik ketoasidoz, akut hastalık, ateş, üriner enfeksiyon, malign hastalık, kronik karaciğer parankim hastalığı, kronik böbrek yetmezliği olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya alınan hastaların spot idrar tetkikinde albumin/kreatinin oranı (ACR) not edilerek proteinüri miktarları hesaplandı ve ABI değerleri ölçüldü. Hastalar ABI değerlerine göre iki gruba ayrıldı. ABI> 0.9 olanlar PAH açısından negatif, ABI? 0.9 olanlar PAH açısından pozitif kabul edildi. Yüzbir hastanın % 75'i normoalbuminürik (ACR< 30µg/ mg) , % 22'si mikroalbuminürik (ACR: 30.0-299.9 µg/mg) ve % 3'ü de makroalbuminürikti (ACR ? 300.0 µg/mg). Mikroalbuminürik ve makroalbuminürik hastalar, ?albuminürik hastalar? adı altında toplandı. Normoalbuminürik hastaların %8 'inde, albuminürik hastaların ise %40 'ında ABI ? 0.9 idi ve PAH pozitif kabul edildi aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus is the commonest endocrinologic disease. Diabetic nephropathy which is among the microvascular complications of diabetes is characterized by rising amounts of the protein excreted in the urine. Increase in the proteinuria not only indicates the developing nephropathy but also predicts the cardiovascular disease risks of diabetic patients strongly. The relation between urinary albumin excretion and early cardiovascular damage in type 2 DM patients is demonstrated in a large number of studies but there are limited studies revealing the relation between urinary albumin excretion and peripheral arterial disease (PAD) which is also a complication of DM. In this study, we aimed to show the relationship between urinary albumin excretion and PAD of which we have used the ankle brachial index (ABI) measurement for diagnosis.Onehundred and one patients (48 female, 53 male) who have a past medical history of type 2 DM at least for one year and over the age of 35 were included in the study. Patients suffering coincidental peripheral arterial disease, moderate to severe congestive heart failure, diabetic ketoacidosis, acute disease of any type, fever, urinary infection, malignant disease, chronic hepatic parenchymal disease or chronic renal failure were excluded from the study. The albumin/creatinin ratio (ACR) in the spot urine was noted and quantity of proteinuria was calculated and ABI values were measured for all the patients included in the study. Patients were divided into 2 groups according to ABI values. Patients having ABI value >0.9 were accepted as negative, ?0.9 were accepted as positive regarding PAD. Of the 101 patients, 75,2% were normoalbuminuric (ACR: