İnsüline bağımlı diyabetes mellituslu çocuk ve adölesanlarda diyabetik nefropati, retinopati ve nöropatinin erken bulgular ışığında araştırılması
A Study of diabetic nephropathy, retinopathy and neuropathy in patients with IDDM in the view of early signs
- Tez No: 86471
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGİN YÜKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: IBDM, diyabetik nefropati, retinopati, nöropâth Y!!1
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Bu çalışmada ÎBDM'lu çocuk ve adölesanlarda diyabetik nefropati, retinopati ve nöropatinin erken göstergeleri ve bunları etkileyen faktörlerin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya en az 2 yıllık hastalık süresini doldurmuş, ortalama yaşlan 12.85±3.33 yıl olan 22'si(%50) kız, 22'si(%50) erkek 44 ÎBDM'lu hasta ile benzer yaş ve cinste 44 sağlıklı çocuk ve adölesan alındı. Hasta ve sağlıklı kontrol grubunun zamanlı idrar örneklerinden immunoturbidimetrik yöntemle mikroalbümin ve sabah ilk idrar örneklerinden kolorimetrik yöntemle N-asetil P-D-Glukozaminidaz aktivitesi ölçüldü. Aynı kişi tarafından yapılan ultrasanografi ile böbreklerin uzunluk ve eni ölçülüp böbrek alanları hesaplandı. Median, ulnar ve fibular sinirleri içine alan, motor ve duyu ileti hızlarıyla birlikte, distal latans ve amplütüdlerinin bakıldığı elektrodiagnostik çalışma yapıldı. Hastaların göz muayeneleri deneyimli bir oftalmolog tarafından düzenli olarak yapıldı. Hasta grubunda ortalama üriner albümin atılım hızı(üAAH), kontrol grubuna göre artmış bulundu. ûAAH ile HbAıc, hasatalık süresi, kan basıncı ve böbrek alanları arasında önemli pozitif korelasyonlar saptandı. 7 hastamızda (%15.9) MA saptandı. MA saptanan hastaların tamamı pubertal dönemdeydi. Hasta grupta, üNAG/Cr aktivitesi, kontrol grubuna göre artmış bulundu. üNAG/Cr'nin hastalık süresi, HbAıc, üAAH ve böbrek alam parametreleri arasında önemli bir korelasyon saptanmadı. Hastalarımızın böbrek alanı, sağlıklı kontrol grubuna göre belirgin artmış bulundu. İki hastamızda retinopati saptandı. Her iki hastamızın da, kötü metabolik kontrol dereceleri ve uzun hastalık süresine sahip olduğu, bunlardan birinin prepubertal dönemde diğerinin geç pubertal dönemde olduğu görüldü. Elektrodiagnostik çalışmada hasta grubunda kontrollere göre fibular sinir motor ileti hızında 24 olguda(%61.53), median sinir motor ileti hızında 19 olguda(%48.71), aynı sinirin duyusal ileti hızında 20 olguda(%51.28), ulnar sinir motor ileti hızında 4 olguda(% 10.28) ve aynı sinirin duyusal ileti hızında 10 olguda(%25.65) ileti hızı yavaşlamaları saptandı. Birden fazla sinirin nöropatik olduğu, periferal nöropati oranı %35 olarak bulundu. Nöropati bulguları, kötü metabolik kontrollü hastalarda daha belirgindi. Polinöropatisi saptanan hastaların polinöropatisi olmayan hastalara göre hastalık süresi uzun, HbAıc belirgin yüksek ve üAAH'ı artmış bulundu. Sonuç olarak, bu çalışmada diyabetik nefropati gelişiminde, nefromegalinin erken dönem potansiyel bir marker olabileceği, MA'nın ortaya çıkmasında puberte, hastalık VIIsüresi ve kötü metabolik kontrolün önemli rol oynadığını, diyabetiklerde üNAG/Cr'nin artmış olduğu, bu artışın pubertal süreçte daha da belirginleştiği bulundu. Retinopati gelişiminde hastalık süresi ve kötü metabolik kontrolün önemli bir prognostik faktör olduğu saptandı ve prepubertal dönemde de retinopati gelişebildiğine dikkat çekildi. Nöropati gelişiminde ise kötü metabolik kontrolün temel belirleyici olduğu, hastalık süresi ve pubertal dönemin de bu süreci etkilediği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY OF DİABETİC NEPHROPATHY, RETINOPATHY AND NEUROPATHY İN PATİENTS WİTH IDDM İN THE VJEW OF EARLY SIGNS In this study we aim to investigate early signs of diabetic nephropathy, retinopathy and neuropathy, and the factors that affect these signs, in childhood and adolescent. 22 girls and 22 boys who have had IDDM for at least 2 years, with the mean age of 12.85 ±3.33 years, and 44 age and sex matched controls were studied. In both groups 12 hours over night urine samples were collected, these samples were analyzed for microalbumin by immunoturbidimetric methods, early fresh morning urine samples were analyzed for NAG activity by colorimetric methods. Renal surface area was calculated by using kidney height and width, and body surface area. The kidney's height and width were measured with ultrasonography by an experienced pediatric radiologist. The motor and sensory conduction velocity, the distal latencies and amplitudes of median, ulnar and fibular nerves were analyzed. The ophthalmologic examination was performed by an experienced ophthalmologist In patient group urinary albumin excretion rate (uAER) was increased rather than control group. There was correlation between uAER and HbAic, blood pressure, renal surface area and diabetic duration. 7 patients (%15.9) who were in pubertal duration had microalbuminuria. In patients the uNAG/Cr was found more than control group. There was no correlation between uNAG/Cr and diabetic duration, HbAic, uAER, and renal surface area. By compairing the patients renal surface area was found more than the control group. Retinopathy is observed in two patients. Both of them have poor metabolic control and a long diabetic duration. One of these patients in in prepubertal stage, the other one in late pubertal stage. In 24(%61.53) patients fibular nerve motor conduction velocity, in 19(%48.71) patients median nerve motor conduction velocity, in 20(%51.28) patients median nerve sensory conduction velocity, in 4(% 10.28) patients ulnar nerve motor conduction velocity, and in 10(%25.63) patients ulnar nerve sensory conduction velocity are found to be diminished when they are compared with those of controls. More then one nerve involvement is observed in 35 % patients. The signs of the neuropathies are more ^ssss»prominent in patients with poor metabolic control. In patients with polyneuropathy diabetic duration, HbAlc, uAER are all higher than those without polyneuropaty. In conclusion, nephromegaly could be an early marker before the development of diabetic nephropathy, puberty, diabetic duration and poor metabolic control has a role for the development of microalbuminuria, and uNAG/Cr is increased in all diabetics and it is more prominently increased in pubertal diabetics. Diabetic duration and poor metabolic control are found to be important prognostic factors for the development of retinopaty, in prepubertal diabetics retinopathy could develop. Poor metabolic control has a major prognostic factor, but also diabetic duration and pubertal stage have affects for the development of neuropathy. Key Words -IDDM, diabetic nephropathy, retinopathy,neuropathy. X