Migren hastalarında huzursuz bacak sendromu depresif belirti ve fibromiyalji birlikteliği
- Tez No: 376928
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİHA GÜLSÜM KURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Nöroloji, Psikiyatri, Physical Medicine and Rehabilitation, Neurology, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: migren, huzursuz bacak sendromu, depresyon, depresif belirti, fibromiyalji, dopamin, migraine, restless legs syndrome, depression, depressive symptoms, fibromyalgia, dopamine
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada migren hastalarında Huzursuz Bacak Sendromu (HBS), depres, fibromiyalji sıklığı, bu sıklığın olası nedenleri ve bu birlikteliklerin migrenin prodrom, aura, ağrı ve postdrom semptomlarıyla ilişkisinin araştırması amaçlanmıştır. Çalışmaya IHS sınıflaması kriterlerine göre daha önceden veya ilk kez kesin migren tanısı alan iki yüz migren hastası ve iki yüz sağlıklı katılımcı alındı. Tüm katılımcılara HBS, fibromiyalji sorgulaması yapıldı ve Beck depresyon ölçeği, anksiyete ölçeği, HBS şiddet ölçeği uygulandı.Migren hastalarında HBS, depresif belirti ve fibromiyalji sıklığı kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksekti. HBS olan migren hastalarının yaş ortalaması daha yüksekti ve daha uzun süredir migren baş ağrıları vardı. HBS olan ve olmayan migrenli hastalar arasında baş ağrısına ait özelliklerden sadece iç sıkıntısı ve seyahat etme açısından istatistiksel olarak anlamlı fark vardı. Kranial MRI'da nonspesifik lezyonu olan migrenlilerde ve auralı migrenlilerde HBS daha sıktı.Migren, HBS, depresyon ve fibromiyalji gibi toplumda sık görülen hastalıkların her birinin etyolojisine yönelik olarak pek çok hipotez öne sürülmüştür. Bu artışın dopaminerjik sistemle ilgili olması olasıdır. Bizim çalışmamızda migren hastalarında HBS, depresif belirti ve fibromiyalji sıklığının artmış olması bu hastalıkların ortak noktası olan dopaminin rolünü desteklemektedir. Migren hastalarının HBS, depresif belirti ve fibromiyalji semptomlarının varlığı açısından sorgulanması uygun tedavi seçiminde de yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to investigate frequency of restless legs syndrome, depressive symptoms, fibromyalgia, possible reason of these frequencies, and the relationships among these synergies and the symptoms of prodrom, aura, pain and postdrom in the patients with migrain. The study was included 200 patients with diagnosed definite migraine previously and recently regarding to IHS criteria and 200 healthy volunteers. The each subject was questionnaired for RLS and fibromyalgia, and carried out Beck Depression and Anxiety Inventory, Severity of RLS ınventory.The frequency of depressive symptoms and fibromyalgia in the patients with migrain was higher significant statistically than control group. Mean age of the migraine patients with RLS was higher and this group had migraine headache for longer time. There was statistically significant difference regard to only anxiety and travelling which was features of the migraine between migraine patints with RLS and without RLS. RLS was more frequently in the patient with migraine with and without aura that had nonspecific lesion on the cranial MRI.Several hypothesis were suggested on aetiologies of common diseases such as migraine, RLS, depression and fibtomyalgia in the population. This increase is possible related to dopaminergic system. In our study, increased frequency of RLS, depressive symptoms and fibromyalgia in the patients with migraine is supported dopamine role which is common point (pathway) of these disease. Questioneering of the patients with migrain related to the symptoms of RLS, depressive symptoms and fibromyalgia may help for choosing available treatment.