Candida albicans izolatlarının antifungal duyarlılık durumlarının e-test yöntemi ile araştırılması
Evaluation of antifungal susceptibility testing with etest methods of candida albicans isolates
- Tez No: 376957
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLGÜN YENİŞEHİRLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Candida albicans, E-test, antifungal, Candida albicans, E-test, antifungal
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Son yıllarda, ciddi mantar enfeksiyonları uzun süreli antibiyotik tedavisi, artan organ ve doku nakli ve immünsüpresif ilaç kullanmanın bir sonucu olarak önemli ölçüde artmıştır. İzole edilen etkenler arasında, Candida albicans en sık görülen türdür. Antifungallerin rutin profilaktik ve / veya ampirik kullanımı antifungal duyarlılıktaki azalma ile ilişkilendirilmektedir. Birçok rapor Candida albicans izolatlarının antifungal duyarlılıklarında azalma olduğunu işaret etmektedir. Bu nedenle patojenik mayaların antifungal duyarlılık testlerinin yapılması, klinik olarak aktif antifungal ilaçların belirlenmesi açısından önemlidir. Çalışmamızda Candida albicans izolatlarına karşı amfoterisin B, ketokonazol, flukonazol, itrakonazol, vorikonazol, posakonazol, kaspofungin ve anidulafunginin in vitroantifungal duyarlılıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya iki yüz Candida albicans izolatı dahil edildi. E test ile antifungal duyarlılık testi yapılırken üretici firmanın önerileri dikkate alınmıştır. Test edilen tüm Candida albicans izolatları amphotericin B, caspofungin ve anidulafungine karşı duyarlı olarak bulunurken azol grubu antifungallerine karşı yüksek oranlarda dirençli olarak tespit edildi. Candida albicans izolatlarının ketokonazol, itrakonazol, flukonazol, vorikonazol ve posakonazole karşı direnç oranları sırası ile %31, %18, %35, %22 ve %21 idi. Ülkemizde flukonazol Candida enfeksiyonların profilaksisi ve tedaviside yaygın olarak kullanılmıştır. Yeni antifungaller olan flukonazol ve vorikonazolde gözlenen yüksek MİK değerleri, daha öncesinde flukonazole maruziyet ile ilişkilendirilebilir. Duyarlılık testlerinin yapılması, direnç gelişiminin izlenmesi açısından çok önemlidir. Direnç paterni hakkında veri elde edebilmek için antifungal sürveyans programları yapılmalıdır. Ek olarak antifungal direnç gelişiminin önlenmesi için antifungallerin uygun olmayan ve yaygın kullanımı sınırlandırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In recent years, serious fungal infections have increased significantly as a result of prolonged antibiotic therapy, increased organ and tissue transplantation and using immunosuppressive drugs. Among pathogens isolated, Candida albicans is the most common species. The routine prophylactic and/or empirical use of antifungals have been correlated with reduced antifungal susceptibility. Many reports have indicated reduced antifungal susceptibility in Candida albicans isolates. Therefore antifungal susceptibility testing of pathogenic yeast is important for selecting clinically active antifungal drugs. The aim of our study was to determine the in vitro antifungal susceptibilities of amphotericin B, ketoconazole, fluconazole, itraconazole, voriconazole, posaconazole, caspofungin and anidulafungin against Candida albicans isolates. Two hundred Candida albicans isolates were included the study. E test procedure was performed according to the manufacturer?s instructions. Although all tested isolates were found to be susceptible to amphotericin B, caspofungin and anidulafungin, we observed high resistance rates among Candida albicans isolates to azole drugs. The percentages of Candida albicans resistant to ketoconazole, itraconazole, fluconazole, voriconazole and posaconazole were 31, 18, 35, 22 and 21 respectively. In our country fluconazole was widely used for the treatment and prophylaxis of candidal infections. Since voriconazole and posaconazole are new triazole drugs, high MIC values of voriconazole and posaconazole were may be associated with prior exposure to fluconazole. Performing antifungal susceptibility testing is especially important for screening the development of antifungal resistance. Antifungal surveillance programmes must be performed for providing useful information about resistant trends. In addition, extensive and inappropriate use of antifungals must be restricted for preventing development of antifungal resistance.