Yüksek doz metilprednizolonun tavşan kalp dokusunda oluşturduğu hasar üzerine melatoninin koruyucu etkileri
The damage caused by high-dose methylprednisolone on rabbit heart tissue protective effects of melatonin
  1. Tez No: 376956
  2. Yazar: CUMA MERTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖZYURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp, metilprednizolon, oksidatif stres, melatonin, Heart, methylprednisolone, oxidative stress, melatonin
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
-Glukokortikoidler günümüzde birçok hastalığın tedavisinde geniĢ terapotiketkinlikleri nedeniyle yaygın olarak kullanılan ilaçlardır. Ancak ciddi yan etkileri deberaberinde getirmektedirler. Biz de bu çalıĢmamızda tek seferde uygulanan yüksekdoz steroidin kalp dokusunda oksidan-antioksidan sistem üzerine etkilerini veantioksidan özelliği bilinen melatonin hormonunun muhtemel koruyucu etkileriniaraĢtırmayı amaçladık. ÇalıĢmaya alınan tüm tavĢanların kalp dokularından lipitperoksidasyon ürünü olan MDA düzeyi, protein oksidasyon ürünü olan PC düzeyive NO düzeyi ölçüldü. Ayrıca, kalp dokularından antioksidan enzimler olan SOD,GSH-Px ve katalaz düzeyleri ölçüldü. ÇalıĢmada 20 adet tavĢan kullanıldı. TavĢanlarüç gruba ayrıldı. Grup I: Kontrol grubu olarak belirlendi ve 5 tavĢan bulunduruldu.Grup II: metilprednizolon grubu olarak belirlendi ve 7 tavĢan bulunduruldu, Grup III:metilprednizolon ve melatonin uygulanan gruptu ve 8 tavĢan bulunduruldu.ÇalıĢmanın sonuçları; deney yapılan tavĢanlarda, MDA düzeyinin yalnızmetilprednizolon grubunda arttığını ancak melatoninin grubunda azaldığını, PCdüzeyinin metilprednizolon ve melatoninin grubunun her ikisinin de azaldığını, NOdüzeyinin yalnız metilprednizolon grubunda değiĢmediğini melatoninin grubunda iseazaldığını göstermektedir. Metilprednizolon ve melatoninin tavĢan kalp dokusu SODenzim düzeyine etkisi görülmemiĢ, metilprednizolon ve melatoninin her ikisinin deGSH-Px ve katalaz düzeylerini artırdığı bulunmuĢtur. Bu sonuçlara göremetilprednizolon çalıĢma dozlarında, lipitler üzerine oksidan, proteinler üzerine iseantioksidan etkileri olduğunu, melatoninin güçlü bir antioksidan olduğunusöyleyebiliriz. Metilprednizolonun oksidan ve antioksidan olarak farklı etkidozlarının belirlenmesinde, etki mekanizmalarının anlaĢılmasında ileri hayvan veinsan çalıĢmalarının yapılması gerektiğini düĢünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Glucocorticoids have been used in the treatment of a number of diseaseconditions due to their widely therapeutic effects. But they have serious side effects.We aimed that to investigate the effect of a single high dose steroid on the oxidantantioxidantsystem of heart tissue and probably protective effects of melatonin thatknown antioxidant effects. Levels of MDA a lipid peroxidation product, PC a proteinoxidation product and NO levels were measured from heart tissue samples all therabbits included in the study. Also antioxidant enzymes that SOD, GSH-Px, catalaselevels were measured from heart tissues. In the study 20 rabbits were used. Therabbits were separated into three groups. Group I: Control group and there were 5rabbits, group II: Methylprednisolone group and there were 7 rabbits, Group III:Methylprednisolone and melatonin group and there were 8 rabbits. The results of thestudy showed that; MDA level increased in only methylprednisolone group butdecreased in melatonin group, PC level decreased both methylprednisolone andmelatoninin groups, NO level didn't changed in only methylprednisolone group butdecreased in melatonin group. Acording to this study, methylprednisolone andmelatonin have no effect on SOD enzyme level in rabbit heart tissue. Bothmethylprednisolone and melatonin increased GSH-Px and catalase levels. Accordingto the results of this study we can say that methylprednisolone have oxidant effectson lipids and antioxidant effects on proteins in study doses and melatonin is strongantioxidant. We believe that further animal and human studies are necessary todetermine the different effect doses of methylprednisolone as an oxidant andantioxidant agent.