Endometriyal polip ön tanılı vakalarda operatif histeroskopi sonuçları
Hysteroscopy results i̇n pati̇ents wi̇th preoperati̇ve di̇agnosi̇s of endometri̇al polyp
- Tez No: 376971
- Danışmanlar: PROF. FAZLI DEMİRTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriyal polip, ultrasonik tanı, histeroskopi, Endometrial polyp, ultrasonic diagnosis, hysteroscopy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Endometriyal polipler sık karşılaşılan jinekolojik problemlerden birisidir. Hastalar sıklıkla kliniğe anormal uterin kanama ile başvurmaktadırlar. Çalışmamızda, geriye dönük olarak poliklinik şartlarında TVUSG ile endometriyal polip düşünülen ve ardından operatif histeroskopi (H/S) uygulanmış olguların patoloji sonuçlarını analiz ederek TVUSG ve H/S?nin endometriyal polibi saptamadaki etkinliğini araştırmayı amaçladık. Ocak 2010-Nisan 2011 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa üniversitesi tıp fakültesi Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum polkliniğinde yapılan TVUSG sonucu endometriyal patoloji saptanan, reprodüktif ve postmenopozal dönemdeki toplam 156 hasta çalışmaya dahil edildi. Olguların geriye dönük olarak TVUSG bulguları ve operatif H/S bulguları tarandı. Histopatolojik sonuçların dağılımı: 93(%59,6) endometriyal polip, 17 (%10,6) submüköz myom, 5 (%3,2) endometriyal hiperplazi, 7(% 4,5) polip ve myom, 34 (%21,7) siklüs düzensizliklerine bağlı endometriyal değişiklikler şeklinde idi. Patolojik tanı alan 122 (%88,7) olgunun değerlendirilmesi sonucu TVUSG?nin duyarlılığı %88, özgüllüğü %67 pozitif kestirim değeri %76 olarak tespit edilmiş olup, aynı hasta grubunda histeroskopinin duyarlılığı %91,8 olarak özgüllüğü %45 pozitif kestirim değeri %81,8 olarak saptanmıştır. TVUSG endometriyal patolojileri değerlendirmede non-invaziv, faydalı bir tanı metodudur. Tanı için, TVUSG?ye ek olarak SİS yapılması endometriyal kavite lezyonlar için tanısal hassasiyeti arttırmaktadır. Sonuçlarımız histeroskopinin diğer çalışmalarla uyumlu olarak hala en değerli tanı ve tedavi metodu olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Hysteroscopy results in patients with preoperative diagnosis of endometrial polyp Endometrial polyps are common gynecological problems. Patients usually present with abnormal uterine bleeding. In our study, the aim was to detect the efficiency of the transvaginal ultrasound and hysteroscopy by retrospectively analysing the results of the endometrial pathologies that are detected by TVUS or operative hysteroscopy after the suspicion of endometrial polyp in the clinical setting.The study was conducted in 156 reproductive or postmenopausal patients who had an endometrial pathology, detected by TVUS between January 2010 and April 2011 Gaziosmanpaşa University Hospital of Obstetrics and Gynecology polyclinic.TVUS and operative hysteroscopy findings and pathological diagnosis were investigated retrospectively. Specimen results were: endometrial polyps: 93 (59,6%); submucous myoma: 17(10,6 %); endometrial hyperplasia: 5(3,2 %); polyp and myom: 7 (4,5 %), asynchronic endometrium: 34 (21,7%). 122 (88,7%) of the patients had a pathological diagnosis which The sensitivity , the specificity and the positive predictive value of the TVUSG were found 88%, 67%, 76%, respectively in the same patient group for the the sensitivity , specificity and the positive predictive value of hysteroscopy were 91,8 %, 45 %, 81,8 % respectively. Transvaginal ultrasonography is a useful non-invasive diagnostic method in the assessment that endometrial pathology . İn addition to the TVUS and SIS increases diagnostic sensitivity for the endometrial cavity lesions . Hysteroscopy results in accordance with other studies have shown that the method is still the most valuable diagnostic and treatment.