Leimyom gelişimde östrojen ve progesteron gen polimorfizminin rolü
- Tez No: 376970
- Danışmanlar: PROF. DR. FAZLI DEMİRTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: leimyom, östrojen, progesteron, gen polimorfizmi, leimyoma, estrogen, progesterone, gene polymorphism
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZETUterin leimyomların kadınlar da görülme sıklığı %20-25 olmasına rağmen postmortem yapılan çalışmalar da % 70-80 bulunmuştur. Bu kadar sık görülmesine karşın sıklıkla asemptomatik seyrederler.Leimyomların patofizyolojisi tam olarak bilinmemektedir. Ancak genetik yatkınlık, steroid hormon konsantrasyonu, büyüme faktörlerinin etkisiyle ortaya çıkan fibrotik süreç, anjiyogenezisin ve kromozomal anomalilerin sorumlu olduğu ileri sürülmektedir. Myomlar, hormon sensitif tümörlerdir. Oluşum ve büyüme süreçlerinde, östrojen ve progesteron hormonları ve bu hormonların reseptörleri rol oynar. Östrojen ve progesteron, spesifik nükleer reseptörlerine bağlanarak hedef hücrede fizyolojik etkilerini gösterir. Bu reseptörler östrojen reseptör ? (ER?) ve östrojen reseptör ß (ERß)' ve Progesteron reseptörü; progesteron reseptör-A (PR-A) ve progesteron reseptör-B (PR-B) oluşmaktadır. Leiomyoma gelişiminde erken menarş, düşük parite, ilk doğumunu geç yaşta yapmış olmak, infertilite ve risk faktörlerini oluşturmaktadır. Vücut kitle indeksinde artmayla leiomyoma uteri arasında ilişki olduğu bulunmuştur.Biz çalışmamızda ER?-351 XbaI A/G -397 PvuII T/C ve progesteron gen polimorfizimlerinin leimyom gelişmesi üzerine olan etkisini araştırdık. Genel olarak önceki literatür çalışmalarına bakıldığında ER?-351 XbaI A/G ve -397 PvuII T/C gen polimorfizmi olan hastalarda leimyom gelişimi için bir yatkınlık mevcuttur fakat yine literatür çalışmalara bakıldığında progesteron gen polimorfizminin leimyom gelişimine yatkınlık saptanmamıştır. Bizim yaptığımız çalışmaya göre ER?-351 XbaI A/G -397 PvuII T/C ve progesteron gen polimorfizmleri leimyom gelişimine yatkınlık saptanmamıştır.Bizim yaptığımız çalışmada elde ettiğimiz sonuçlarda, ER?-351 XbaI A/G -397 PvuII T/C ve progesteron gen polimorfizmleri leimyom gelişimine yatkınlık oluşturmasının ispatlanması için daha geniş ve ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTUterin leimyoma incidence is 20-25% of women, although the incidence was 70-80% in postmortem studies. Although it is so often mostly is asymptomatic.Leimyoma exact pathophysiology is unknown. However, genetic predisposition, the concentration of steroid hormones, growth factors arising from the effects of fibrotic process, angiogenetic and chromosomal abnormalies was suspect to responsible for uterin leimyoma. Leimyoma is hormon sensitive tumors. The formation and growth processes depends estrogen and progesterone hormones, and these hormones receptors. Estrogen and progesterone binds specific nuclear receptors and indicates physiological effects in the target cell. These receptor estrogen receptor ? (ER?) and estrogen receptor ß (ERß), progesterone receptor; progesterone receptor A (PR-A) and progesterone receptor-B (PR-B) consists. The development of leiomyoma risk factor are early menarche, low parity, late first pregnacy and infertility. High body mass index was found to be correlated with uterin leiomyoma.In our study, ER?-351 XbaI A / G -397 PvuII T / C and Progesterone gene polymorphisms investigated the effect of on the development leiomyoma. In general, previous literature studies, ER?-351 XbaI A / G and -397 PvuII T / C gene polymorphism in patients is a predisposition for the development of leiomyoma but also progesterone gene polymorphism is not susceptibility to the development of leimyoma. According to the our study, we determined that ER?-351 XbaI A / G -397 PvuII T / C gene polymorphisms and progesterone gene polymorphisms are not predispose the development of leiomyomaThe results we have obtained in our study, ER?-351 XbaI A / G -397 PvuII T/C gene polymorphisms and progesterone gene polymorphisms building of leiomyoma susceptibility to the development of leimyoma that are needed to prove a wider and further studies.