Epileptik hastalarda valproik asit ve karbamazepinin hematolojik ve biyokimyasal parametrelere etkisi
- Tez No: 377001
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERHAN KARAASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Antiepileptik ilaç, epilepsi, çocuk, Antiepileptic drugs, epilepsy, children
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Beyindeki bir grup nöronun kontrolsüz, istemsiz, düzensiz, aşırı, anormal, hipersenkron şekilde elektrik boşalımı konvülsiyon veya nöbet olarak isimlendirilmektedir. Konvülsiyonlar bazen bir kez olup daha sonra hiç görülmezken, bazı durumlarda tekrarlayıcı olabilir. Konvülsiyonların devamlı ve tekrarlayıcı bir karakter kazanması“Epilepsi”olarak adlandırılır.Epilepsi tedavisinin temel hedefi tüm vücut sistemleri büyüyen ve gelişen çocuğun bu potansiyeline zarar vermeden nöbetsizliğin sağlanmasıdır (42). Epilepsi uzun vadeli tedavi gerektiren bir sağlık sorunu olup bu bağlamda hastalara ilk uygulanan tedavi yöntemi medikal ilaç tedavisidir (Antiepileptik tedavi). İlaç tedavisinin amacı vücuda zarar vermeden nöbet gelişiminin engellenmesidir. Günümüzde 20'nin üzerinde antiepileptik ilaç kullanılmaktadır. Birinci nesil ilaçlar arasında fenitoin (DPH), fenobarbital (PHB), karbamazepin (CBZ), valproik asit (VPA) gibi ilaçlar yer almakta iken yeni ilaçlar arasında ise lamotrijin, vigabatrin, tiagabin, topiramat, gabapentin, okskarbazepin, levatirasetam gibi ilaçlar bulunmaktadır. Çalışmamızda toplumda antiepileptik tedavide başlangıçta en çok tercih edilen birinci kuşak antiepileptikler olan VPA ve CBZ nin hemotolojik parametreler ile biyokimyasal parametreler üzerine yan etkilerinin olup olmadığı, istatistiksel olarak anlamlı değişikliklere neden olup olmadığını tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırmamıza 59 kız, 48 erkek epilepsi tanısı almış olan hasta dahil edildi. Hastaların 85 si VPA, 22 si CBZ kullanmakta idi. VPA kullanan hastalarda tedavi öncesi ve sonrası hematokrit (hct), platelet (plt), aspartat transaminaz (AST), gama glutamil transferaz (GGT) değerleri arasında anlamlı farklılık saptanmıştır. VPA kullanan kız hastalarda tedavi öncesi ve sonrası AST değerleri arasında anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Erkek hastalarda ise tedavi öncesi ve sonrası GGT değerleri arasında anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Çocuk hastalara antiepileptik tedavi başlandıktan sonra gelişebilecek yan etkilere karşı uyanık olunmalı, hatta düzenli aralıklarla böbrek, karaciğer fonksiyon testleri ve hemogram takipleri yapılmalıdır, bu takipler gelişebilecek yan etkileri önceden tespit edebilmek adına büyük önem arz edebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Uncontrolled, irregular, involuntary, excessive, abnormal electrical discharge in some groups of neurons in the brain, are called convulsion or seizures. Convulsions sometimes can be once and then never seen, in some cases can be recurrent. Continuous and repetitive character of convulsions is called“Epilepsy”. The main objective of the treatment of epilepsy is inhibiting the development of seizures without giving harm to the child's potential growth and development. Epilepsy is a medical condition that requires long-term treatment of patients and in this context medical treatment is applied primarily ( Antiepileptic therapy ). The goal of drug therapy is to prevent development of seizures without damaging to the body. Today, more than twenty antiepileptic drugs are used. The first generation type of drugs are phenytoin ( DPH),phenobarbital (PHB), carbamazepine (CBZ), valproic acid (VPA), and new generation drugs are lamotrigine, vigabatrin, topiramate, gabapentin, oxcarbazepine, tiagabine, levetiracetam, In our study, it has been purposed to determine adverse effects of VPA and CBZ, initially most preferred first generation antiepileptic drugs, on hemogram parameters and biochemical parameters, whether they result statistically significant changes before and after treatment. 59 girls and 48 boys who diagnosed with epilepsy were included into the study. 85 patients were using VPA and 22 children were using CBZ. Statistically significant difference were determined in Hematocrit (hct), platelet (plt), aspartate transaminase (AST), gamaglutamiltransferase (GGT) values in patients using VPA before and after treatment. AST values were statistically different in girls using VPA in the second year of the antiepileptic treatment and GGT values were statistically significantly difference in boys before and after treatment. Clinicians should be alert for side effects after initiation of antiepileptic therapy; even kidney, liver function tests and complete blood count should be performed at regular intervals. This follow-up may be particularly important for early detection of possible side effects.