Epilepsi hastalarında antiepileptik ilaçların serum biyokimyasal parametrelerine etkisinin araştırılması
Evaluation of the effect of antiepileptic drugs on serumbiochemical parameters in epilepsy patients
- Tez No: 615995
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ULUFER ÇELEBİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Antiepileptik ilaç, Epilepsi, Epileptik nöbet, Hematolojik parametre, Tiroid fonksiyon testi, Antiepileptic drugs, Epilepsy, Epileptic seizure, Hematological parametres, Thyroid function tests
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Ekim Cömert, Epilepsi Hastalarında Antiepileptik İlaçların Serum Biyokimyasal Parametrelerine Etkisinin Araştırılması, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, 2019. Amaç: Antiepileptik ilaç (AEİ) kullanan epilepsi hastalarında, tedavinin serum tiroid fonksiyon testleri (TFT) ve hematolojik parametreler üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 01.01.2016 - 30.04.2019 tarihleri arasında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi nöroloji polikliniğinde izlenen 18 yaş üstü epilepsi tanılı, en az 6 aydır AEİ tedavisi alan 300 hasta değerlendirildi. Hastaların demografik verileri, kullandıkları AEİ, tedavisi öncesi ve sonrasına ait tiroid fonksiyon sonuçları ve hematolojik parametreleri hastane otomasyon sisteminden retrospektif olarak değerlendirmeye alındı. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların (n=300), 175'i (%58,3) kadın, 125'i (%41,7) erkekti. Hastaların ortalama yaşı 43,26±17,42 (18-87) olarak saptandı. Araştırma sonucunda AEİ kullanan hastalarda tedavi öncesine göre tiroid uyarıcı hormon (TSH) ve serbest tiroksin (sT4) düzeyinde istatiksel olarak anlamlı yükselme saptandı. Monoterapi olarak valproik asit (VPA), levetirasetam (LEV) ve karbamazepin (CBZ) kullanan hastaların ortalama sT4 düzeyinde de tedavi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı yükselme saptandı. Hastaların ortalama trombosit ve lökosit değerlerinde ise tedavi öncesine göre istatiksel olarak anlamlı azalma saptandı. Sonuçlar: AEİ tedavisinin tiroid hormon düzeyleri ve hematolojik parametreler üzerinde değişikliğe yol açabildiği, AEİ kullanan hastalarda düzenli olarak tiroid fonksiyonlarının ve kan sayımına ait parametrelerin takip edilmesi gerektiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ekim Cömert, Evaluation of the Effect of Antiepileptic Drugs on Serum Biochemical Parameters in Epilepsy Patients, Zonguldak Bülent Ecevit University Medical Faculty, Neurology Department, Specialty Thesis in Medicine, 2019. Aim: This study aimed to evaluate the effect of the antiepileptic drugs on serum thyroid function tests and hematologic parameters in epilepsy patients receiving antiepileptic drug treatment. Materials and Procedure: In this study, 300 epilepsy patients who have been treated at Zonguldak Bülent Ecevit University Medical Faculty Hospital neurology outpatient clinic between 01 January 2016 and 30 April 2019; who are over 18 years of age; who have been given at least 6 months of antiepileptic drug (AED) treatment and are still using antiepileptic drugs; have been analyzed. Demographic data of the patients, the antiepileptic drugs they used, thyroid function test results before and after AED treatment and hematological parameters in hospital automation system were analysed retrospectively. Results: Of all 300 patients included in the study, 175 (58.3%) were women and 125 (41.7%) were men. Average age was determined as 43.26±17.42 (span 18-87). As a result of the study, a statistically significant increase in thyroid-stimulating hormone (TSH) and free thyroxine (fT4) levels compared with pretreatment levels in patients receiving AED treatment was found. A statistically significant increase in the average fT4 levels in patients that are on valproate (VPA), levetiracetam(LEV) and carbamazepine (CBZ) monotherapy was detected when compared with pretreatment levels, as well. On the other hand, decreases in the average thrombocyte and leukocyte counts after receiving treatment were also statistically significant. Conclusions: It has been shown that antiepileptic drug treatment can change thyroid hormone levels and hematologic parameters; thus routine control of thyroid functions and blood parameters in patients using antiepileptic drugs is a necessity.