BT ya da MRG ile karaciğerde lezyon saptanan hastalarda primovistin ayırıcı tanıya katkısı
Contribute to the differential diagnosis of liver lesions BY CT or mri in patients with primovist
- Tez No: 377072
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET METE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Fokal Karaciğer Lezyonları, Primovist, MRG, Focal Liver Lesions, Primovist, MRI
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmamızda, karaciğerinde lezyon saptanan hastalarda gadoksetik asit disodyum (Gd-EOB-DTPA, Primovist) kullanarak elde edilen dinamik MRG incelemenin özellikle hepatosit spesifik faz (20. dk) görüntülerinin ayırıcı tanıya ve lezyon sayısını saptamaya olan katkısını araştırmayı amaçladık. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda, Mayıs 2013 ile Nisan 2014 tarihleri arasında Gastroenteroloji ve Genel Cerrahi kliniklerine başvuran, BT veya USG'de karaciğerinde lezyon tespit edilen 46 hastaya IV Gd-EOB-DTPA verilmesi sonrası dinamik karaciğer MR görüntüleri elde edildi. Görüntüler retrospektif olarak 2 radyoloji uzmanı tarafından değerlendirildi. Değerlendirmede lezyonların kontrastsız incelemelerde sinyal özellikleri, dinamik incelemede kontrastlanma paternleri ile özellikle hepatosit spesifik fazda lezyonların sayısı ve sinyal özellikleri kaydedildi. Çalışmamıza karaciğerinde fokal lezyonu bulunan yaşları 18 ile 75 (ortalama ± SD: 53,62.± 13,87) arasında değişen, 21'i erkek (% 45,65) 25'i kadın (% 54,35) toplam 46 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen 46 hastada 118 fokal lezyon tespit edildi. 118 fokal lezyonun 68'i malign (% 57,62) 50'si benign (% 42,38) karakterde idi. Malign lezyonlardan 46'sı HCC, 22'si metastaz idi. Benign lezyonlardan ise 27'si hemanjiom, 11'i basit kist, 1'i FNH, 1'i parazitik enfeksiyon, 1'i heterojen yağlanma (coğrafik steatoz), 4' ü fokal yağlanma, 5' i ise fokal yağlanmadan korunmuş alan idi. HCC olarak değerlendirilen lezyonlarda Primovist kontrastlı incelemede BT'ye kıyasla boyutları 1,5 cm altında olan 6 adet ek lezyon saptandı. Sirotik nodüllerin hepatosit spesifik faz görüntülerde genelde izo-hiperintens izlendiği, ancak nadiren hipointens de izlendiği görüldü. Hepatosit spesifik fazda hipointens izlenen nodüllerin HCC dönüşümü açısından şüphe ile karşılanması ve yakın takibinin yapılması gerektiği düşünüldü. Benign lezyonlardan özellikle FNH/adenom ayırıcı tanısının hepatosit spesifik faz görüntüler sayesinde yapılabildiği görüldü. Hemanjiom olgularında steatozu bulunan hastalar haricinde MRG'nin BT'ye anlamlı bir üstünlüğünün olmadığı görüldü. Metastaz olgularında ise özellikle steatozu bulunan hastalarda MRG'nin BT'ye kıyasla ek yeni lezyon saptadığı görüldü. Sonuç olarak, Primovist fokal karaciğer lezyonlarının saptanması ve karakterizasyonunda önemli katkılar sağlamaktadır. Geniş serilerle yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to investigate the contribution of MR images in patiens who have focal liver lesions by using Gadoksetic asid disodyum (Gd-EOB-DTPA, Primovist), especially hepatocyte specific phase(20 min.) images, to differential diagnosis and to determine the number of lesions. At Gaziantep University, Faculty of Medicine, Department of Radiology, we studied with 46 patients who admitted to Department of Gastroentorology and General Surgery , and determined lesion on their livers by CT or USG between May 2013 and April 2014. Dynamic liver MR images were obtained after given iv Gd-EOB-DTPA. Retrospectively, Images were evaluated by 2 specialist of Radiology. Signal features of lesions on non-contrast examination, pattern of enhancement on dynamic examination and especially on hepatocyte specific phases numbers of lesions and features of signals wrote down. 21 male(%45,65), 25(54,35) female totally 46 patients who has focal lesions on their livers and whose ages are between 18 and 75(average± SD:53,62± 13,87), were added to study. 118 focal lesions were detected in 46 patients. 68 of 118 focal lesions(%57,62) were malign, 50 lesions (%42,38) were benign. 46 malign lesions were HCC, 22 lesions were metastasis. 50 benign lesions contained 27 hemangiomas, 11 simple cystes, 1 FNH, 1 parasitic infection, 1 heterogenic steatosis, 4 focal steatosis and 5 lesions which were focal nonsteatotic area. 6 additional lesions detected with Primovist-contrast examination on HCC lesions compared to CT. Cirrhotic nodules observed usually iso-and hyperintense but rarely hypointense on hepatocyte-specific phase images. Nodules which observed hypointense on images hepatocyte-specific phase should met with suspicion and close monitoring needs to be observed. The differential diagnosis of benign lesions, particularly FNH and adenoma can be made by hepatocyte-specific phase images was observed. MRI does not have more advantages than CT for patients who have hemangiomas but not steatosis was observed. In patients with metastases, especially with steatosis, MRI's showed additional new lesion was observed. As a result, Primovist is making a significant contribution for detection and characterization of focal liver lesions. More reliable results can be obtained by studying with wide lesions.