Arka çapraz bağın korunarak uygulandığı total diz protezi operasyonlarının orta ve uzun dönem sonuçlarının değerlendirilmesi
Midterm and longterm results in posterior cruciate ligament retaining total knee arthroplasty
  1. Tez No: 377088
  2. Yazar: ÜNSAL BAYLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖMER ARPACIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Arka Çapraz Bağ, Total Diz Protezi, Diz Skoru, Fonksiyon Skoru, Posterior cruciate ligament, Total Knee Arthroplasthy, Knee score, Functional Score
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada arka çapraz bağ korunarak uygulanan total diz protezi operasyonlarının retrospektif olarak incelenerek orta ve uzun dönem sonuçlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Kliniğimizde Haziran 2006 ve Haziran 2014 tarihleri arasında arka çapraz bağı koruyarak uyguladığımız 54 total diz protezli hastamızın 59 dizi çalışmamıza dahil edilmiştir. Hastalarımızın 46'sı (%86) kadın, 8'i (%14) erkekti. Yaş ortalaması ise 67,4(54-82), takip süresi ise 35,7 ay (12-96) olarak saptandı. Hastalarımız tüm dünyada kabul gören Amerikan Diz Cemiyeti skorlama sistemine göre ameliyat öncesi ve sonrası değerlendirildiler. Radyolojik grafi değerlendirmesi ise Total Diz Protezi Radyolojik Değerlendirme Kriterlerine göre yapılmıştır. Diz skoru ameliyat öncesi 48,4 (36-72) iken ameliyat sonrası 93,3 (76-100) olarak hesaplanmıştır. Diz skoru bakımından dizlerin 55' inde(%93,2) mükemmel, 4'ünde (%6,8) iyi sonuç elde edilmiştir. Hastaların fonksiyonel skoru ameliyat öncesi 31,2 (15-60) iken ameliyat sonrası 84,8' e (60-100) yükselmiştir. Fonksiyonel skor baz alınarak yapılan değerlendirmede, dizlerin 34 'ünde (%58) mükemmel, 22'sinde (% 37) iyi ve 3'ünde (% 5) orta sonuç alınmıştır. Hastalarımızda ameliyat öncesi 8,9 º varus (5 º valgus- 20 º varus) varken ameliyat sonrası 4,3 º valgus (5 º varus-10 º valgus) açısı tespit edilmiştir.1 hastamızda 5 yıl sonra geç protez enfeksiyonu olduğundan revizyon total diz protezi operasyonu yapılmıştır. Arka çapraz bağ koruyarak uyguladığımız total diz protezlerinin ameliyat sonrası %93,2 mükemmel diz skoru ve % 58'inde mükemmel fonksiyonel skor elde edilmiştir. Bu sonuçlar literatürdeki başarı oranlarına yakın hatta diz skoru açısından daha başarılı bulunmuştur. Arka çapraz bağ koruyarak uygulanan total diz protezleri uygun hasta seçildiğinde, uygun ameliyathane koşulları sağlandığında, tecrübeli cerrahlar tarafından uygulanan, sonuçları yüz güldürücü cerrahi bir girişimdir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to retrospectively investigate and to present midterm and longterm results of the operations with the posterior cruciate ligament (PCL) retaining total knee arthroplasthy. In this study, 59 knees of the 54 patients were evaluated, who treated with PCL retaining total knee arthroplasthy between June 2006- June 2014 in our clinic. 46 patients(%86) were female and 8 (%14) were male. The mean age of this study was 67,4 (54-82) and the mean follow up period was 35,7 (12-96) months. Our patients were evaluated according to American Knee Society Score and functional score. Radiological evaluation was performed according to Total Knee Arhroplasthy Radiological Evaluotion Criteria. Knee score was 36-72 (mean 48,4) before the surgery, 76-100 (mean 93,3) after the surgery. 55 knees had (%93,2) perfect knee scores and 4 knees (%6,8 ) had good knee scores according to Knee Society Score system. Functional score was 31,2 (15-60) prior to the surgery and 84,8 (60-100) subsequently. In the evaluation according to the functional score we obtained perfect results in 34 knees (%58), good results in 22 knees (%37) and moderate results in 3 knees (%5). Patients had a mean 8,9° (5° valgus-20° varus) varus prior to the surgery and mean 4,3° valgus alignment after the surgery. In one case we had a revision total knee surgery because of the late infection of the knee. As a result of our PCL retaining total knee arthroplasthy applications, we obtained %93,2 perfect knee score and % 58 perfect knee functional score. These values were convenient with many other studies in literature and even more successful in knee score. PCL retaining total knee arthroplasthy is a favorable orthopaedic surgery when performed with adequate patients, in an adequate operating room with actual surgical techniques by the experienced surgeons.