Vezikoüreteral reflü tedavisinde subüreterik enjeksiyon materyallerinin etkinliklerinin karşılaştırmalı değerlendirmesi; dekstranomer hyaluronik asit ve poliakrilat polialkol kopolimer
Comperative evaluation of subureteric injection materials efficiency in vesicoreteral reflux treatment; dextranomer hyaluronic acid vs polyacrylate polyalcohol copolymer
- Tez No: 377089
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERBAĞCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Vezikoüreteral reflü, dekstranomer hyaluronik asit, poliakrilat polialkol kopolimer, Vesicoureteral reflux, dextranomer hyaluronic acis, polyacrylate polyalcohol copolymer
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Vezikoüreteral reflü (VUR) gelişmekte olan ülkelerde önlenebilir son dönem böbrek yetmezliğinin sık karşılaşılan nedenlerindendir. Tedavisinde palyatif yöntemler, endoskopik ve açık cerrahi yöntemler, uygun hastalara uygulanmaktadır. Çalışmamızda endoskopik subüreterik enjeksiyon tedavisinde kullanılan materyallerden olan Dekstranomer Hyaluroik Asit (DxHA) (Urodex®, Dexell®) ile Poliakrilat Polialkol Kopolimer (PPC)(Vantris®)'in etkinliklerini karşılaştırmayı amaçladık. Ortalama takip süresi 14 ay olan çalışmada DxHA grubunda ortalama yaşı 8.4 olan 50 renal üniteye (E:17, K:33), PPC grubunda ortalama yaşı 5.4 olan 50 renal üniteye (E:21, K:29) subüreterik enjeksiyon tedavisi uygulandı. Altıncı ayda VCUG sonuçları karşılaştırıldı. DxHA grubunda 2 renal ünitede evre I, 7 renal ünitede evre II, 18 renal ünitede evre III, 13 renal ünitede evre IV, 10 renal ünitede evre V VUR mevcuttu. PPC grubunda ise evre I olan 3 renal ünite, evre II olan 5 renal ünite, evre III, IV ve V VUR olan 14'er renal ünite mevcuttu. Bunlardan DxHA grubunda 39'u, PPC grubunda ise 36'sı primer olguydu. Çalışmanın sonunda DxHA ve PPC grubunda sırasıyla %32 ve %56'lık tam iyileşme gözlendi (p=0.016). DxHA ve PPC grubunda sırasıyla %61 ve %82 renal ünitede evrede gerileme gözlendi (p=0.027). Sekonder enjeksiyon uygulanan hastalarda ise DxHA grubunda 11 hastanın 5'inde tam iyileşme izlenirken, PPC grubunda 16 hastanın 7'sinde tam iyileşme izlendi. Her iki materyalin sonuçlarına baktığımızda genel anlamda PPC'nin istatistiksel anlamlı farklılık oluşturacak düzeyde daha etkin bir iyileşme sağladığını görsekte daha uzun takip süreli daha geniş serilere ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Vesicoureteral reflux (VUR) is one of the most frequent avoidable cause of end stage renal failure. Palliative medical treatment, endoscopic and open surgery technics can be applied on suitable patients. In this study, we aimed to compare the efficiency of Dextranomer Hyaluronic acid (DxHA) (Urodex®, Dexell®) and polyacrylate polyalcohol copolymer (PPC) (Vantris®) in VUR patients. Sixty nine patients (100 renal refluxive unit) randomized into two groups. Mean age was 8.4 in DxHA group and 5.4 in PPC. Each group has 50 renal refluxive unit (DxHA groupboys:17 girls:33, PPC group boys:21 girls:29). VUR grades of renal refluxive units in DxHA and PPC groups were 2 and 3 RRU grade I, 7 and 5 RRU grade II, 18 and 14 RRU grade III, 13 and 14 RRU grade IV, 10 and 14 RRU grade V respectively. 39 RRU in DxHA group and 36 RRU in PPC group was the first injection for VUR treatment. Complete resolution rate of VUR was %32 in DxHA group and %56 in PPC group (p=0.016) and grade regression rate was %61 and %82 (p=0.027) respectively. In seconder cases VUR resolution reported in 5 and 7 RRU in DxHA and PPC groups respectively. The results show us generally PPC has better results due to DxHA at the endoscopic treatment of VUR enough to generate statistically significant differences between them. Although PPC results are superior than DxHA results, further and long term studies should performed to show better results.