Tinnitus hastalarında maskeleme tedavisi uygulanması ve tinnitus parametreleri üzerine etkisinin araştırılması
Masking treatment and its effect on tinnitus parameters
- Tez No: 377095
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF BAYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Tinnitus, Maskeleme tedavisi, Tinnitus, Masking Therapy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Tinnitus, dışarıdan herhangi bir akustik uyarı olmaksızın duyulan ses olarak tanımlanır. İşitme yolları veya insan vücudunun herhangi bir sisteminden kaynaklanan bir patolojinin işareti olabilmektedir. İşitme sisteminde oluşan birçok bozukluğa eşlik ettiği bilinen tinnitusun patofizyolojisi tam olarak anlaşılamamıştır. Yıllardır birçok tedavi yöntemi uygulanmış olmasına rağmen araştırmalarda kesin etkili bir tedavi yöntemi belirtilememiştir. Tinnitus maskeleme yöntemi tinnitus tedavisinde etkili bir tedavi yöntemdir ve özelikle kısa dönemde etkinliği daha iyi olabilmektedir Bu çalışmada tinnitus maskeleme tedavisinin klinik ve tinnitus parametreleri üzerine etkisi prospektif olarak araştırılmıştır. Hastalar ve Yöntem: Kulak Burun Boğaz fizik muayeneleri normal olan, tam kan sayımı, biyokimyasal testleri ve tiroid fonksiyon testleri normal sınırlarda bulunan, saf ses odyometrisinde işitme kaybı olmayan, timpanometride orta kulak basıncı ve stapes refleksi normal olan, tinnituslu hastalar çalışmaya alındı. Subjektif tinnitusu olan 66 hasta çalışmaya dahil edildi. Tinnitus hastalarına anket formları (sosyo-demografik, klinik bilgi, Tinnitus Engellilik Anketi, Beck Depresyon Anketi) doldurtuldu, odyolojik testler yapıldı, tinnitus parametreleri (frekans, şiddet, minimal maskeleme seviyesi, rezidüel inhibisyon) ölçüldü. Tedaviden en az dört hafta sonra anket formları tekrarlandı. Bulgular: Maskeleme tedavi sonrası tinnituslu hastalarda Tinnitus Engellilik Anketi ve VAS skorlarında anlamlı bir düşüş gözlendi. Maskeleme tedavisi alan 46 hastada tam veya kısmi fayda görüldü. 20 hastada ise tedaviye yanıt alınamadı Sonuç: Tinnituslu hastalarda maskeleme tedavisi en etkin tedavi yöntemlerinden biridir. Maskeleme tedavisi, invaziv olmaması ve ekonomik oluşu nedeniyle tinnitus tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle kısa sürede tinnitus parametrelerinde anlamlı düşüş sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
IV. ABSTRACT MASKING TREATMENT AND ITS EFFECT ON TINNITUS PARAMETERS İsmail AYTAÇ MD Residency Thesis, Department of Head and Neck Surgery Supervisor: Assoc. Prof. Elif BAYSAL MD August 2014, 64 page Objective: Tinnitus is described as the perception of sound without any external acoustic stimulation. Any pathology of auditory pathways or any system of the human body may result with tinnitus. The pathophysiology of tinnitus accompanying the disorders of auditory system is not fully understood. Although there are many treatment methods in research have been applied for many years has not specified as the exact effective treatment. Tinnitus masking therapy is an effective treatment modality in the treatment of tinnitus, and in particular the short-term efficacy may be better. In this study, the clinical treatment of tinnitus and tinnitus masking effect on the parameters were evaluated prospectively. Patients and methods: Patients with normal physical examination tested with complete blood count, biochemical tests and thyroid function tests, pure tone audiometry, tympanometry middle ear pressure and stapedial reflexes were normal in patients with tinnitus were included in the study. Subjective tinnitus which 66 patients were included in the study. Tinnitus sufferers questionnaires (socio-demographics, clinical information, Tinnitus Handicap Inventory (THI), Beck Depression Inventory (BDI) was filled, audiological tests were performed, tinnitus parameters (frequency, intensity, minimal masking levels, residual inhibition) were measured. After four weeks of the treatment the questionnaires were repeated. Results: Masking treatment fort he tinnitus patients resulted with significant decrease in Tinnitus Handicap Inventory and VAS scores. After four weeks of the masking treatment the questionnaire was repeated. Twenty patients did not respond to treatment. Conclusion: Masking therapy is one of the most effective methods of treatment for tinnitus patients. Masking therapy, that is not invasive and cost is an important place in the treatment of tinnitus. Especially in a short time has provided a significant reduction in tinnitus parameters.