Derik ve Kızıltepe (Mardin ) Orthoptera (Insecta) faunasının belirlenmesi
Investigation of fauna of Orthoptera (Insecta) Derik and Kiziltepe (Mardin)
- Tez No: 377365
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ SATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Derik, Kızıltepe, Orthoptera, Kızıltepe, Derik, Orthoptera
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Yapılan tez çalışması 2011-2013 yıllarının Nisan- Ekim dönemlerinde toplam iki yıl süre ile yapılmıştır. Bu dönemler arasında çalışma alanımız olan Derik ve Kızıltepe (Mardin) ilçelerine toplamda 32 arazi çalışması yapılıp;212 numune araziden toplanmıştır. Farklı evredeki örneklere ulaşmak için aynı biyotoplara farklı zamanlarda gidilmiştir. Toplanan örnekler teşhis edildikten sonra teşhis anahtarları hazırlanarak, tanımları verilmiştir. Araştırma sahasında Orthoptera ordosuna ait 4 familya ve bu familyalara ait 23 cins ve 30 taxon (tür-alttür) saptanmıştır. Elde edilen veriler zoocoğrafik açıdan değerlendirilmiş, kültür bitkileri için zararlı olabilecek türlere ilişkin gözlem ve öneriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis study had been done in April–October terms of years 2011- 2013 for total two years. Between these terms 32 land studies were done and 212 samples were collected from lands in towns, where are our study lands, Derik and Kızıltepe (Mardin). To get the samples which were in different phases, we went to the same biotopes in different times. The definitions were given after the picked up samples were identified and identification keys were prepared. On the study land 4 families belong to Orthoptera order and, 23 genus and 30 taxa (species and subspecies) were determined. The data obtained were evaluated on the points of zoogeographical, the observations and suggestions for the species, which can be harmful to the cultural plants, were expressed.