Hiperbolik kosinüs içeren genelleştirilmiş baz fonksiyonlarının atom hesaplamalarında kullanılması
Use of generalized basis functions with hyperbolic cosine in atomic calculations
  1. Tez No: 377468
  2. Yazar: SİNAN AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. İSRAFİL HUSEYİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hartree-Fock-Roothan Denklemleri, Hiperbolik Kosinüs Fonksiyonları, Atom ve İyonların Enerji Değerleri, Hartree-Fock-Roothan Equations, Hyperbolic Cosine Functions, Atomic-Ionic Energies
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu tez çalışmasında bazı açık ve kapalı kabuklu atomların temel durumları, katyonlar ve anyonlar için enerji değerleri Hartree-Fock-Roothaan (HFR) kuramı için önerilmiş olan yeni yönteme göre incelenmiş ve HFR kuramında kullanılmak üzere yeni bir baz fonksiyonu seti önerilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında HFR kuramı için önerilen yeni yöntem tanıtılmış ve formülleri elde edilmiştir. Bu formüller aracılığı ile açık ve kapalı kabuklu atomlar için enerji değerleri hesaplanmıştır. Elde edilen enerji değerleri literatürde daha önceki çalışmalarda alınan sonuçlarla karşılaştırılmış ve yeni önerilen fonksiyonun etkinliği belirtilmiştir. Ayrıca hesaplamalarda kullanılmak üzere gerekli olan bazı parametreler de optimizasyon sonucunda elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, some open and closed shell atoms, their cations and anions are examined by introducing new basis functions in the Hartree-Fock-Roothaan (HFR) equations. At the first stage of this work, the new approach for HFR equations is suggested. The energy values are calculated by the use of HFR equations. These results are compared with the values which are presented in the literature, and the effectiveness of the new basis functions are also investigated. Additionally, some parameters needed in calculations are obtained with the help of optimization process.