Mezbaha atık su arıtım tesisinde su kalitesi parametrelerinin belirlenmesi (Balıkesir - Gönen)
Determination of water quality parameters from a waste treatment effluent (Balikesir - Gönen)
- Tez No: 377469
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM BÜYÜKATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Su Kalitesi, Besin Elementleri, Arıtma Tesisi, BOİ, KOİ, Koliform Bakteri, Water Quality, Nutrients, Treatment Facility, BOD, COD, Coliform Bacteria
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma Ağustos 2013 ve Mart 2014 tarihleri arasında bir mezbaha atık su arıtma tesisinin deşarj noktası olan Çerpeş Deresi'nde 4 istasyonda mevsimsel olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacı atık su arıtma tesisinin deşarj noktasına olan fiziko-kimyasal ve biyolojik etkisini belirlemektir. Analiz sonuçlarına göre su sıcaklığı mevsim normallerinde seyretmiş olup 9°C - 27°C arasında değiştiği gözlemlenmiştir. İletkenlik değerleri 578 µs cm-1 - 3520 µs cm-1 arasında değişmiştir. Örneklemede nitrit (NO2) + nitrat (NO3), amonyum (NH4), orto fosfat (PO4-P) ve silikat (SiO2) gibi besin elementlerinin değerleri ise sırasıyla 0.0316 µM – 5.0494 µM, 0.0001 µM – 0.0151 µM, 0.004 µM – 0.310 µM, ve 2.26 µM – 5.03 µM arasında değişim göstermiştir. Askıda katı madde (AKM)'nin en yüksek değerleri deşarj noktasında tespit edilmiş olup, 1.2 µg L-1 - 104 µg L-1 arasında ölçülmüştür. Yağ ve gres miktarı için sadece kış mevsiminde örnekleme yapılmış, deşarjdan önce bulunan istasyon harici diğer bütün istasyonlarda Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği Standartları'nın (SKKY, 2004) üzerinde seyrettiği gözlemlenmiş ve değerleri 19.40 mg L-1 – 62.40 mg L-1 arasında değişmiştir. Biyolojik oksijen ihtiyacı (BOİ) ve kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) değerleri sırasıyla 10.42 mg L-1 – 514.48 mg L-1 ve 19.51 mg L-1 – 1268.28 mg L-1 arasında seyretmiş ve genelde SKKY limitlerinin üzerinde olduğu gözlemlenmiştir. Klorofil-a konsantrasyonu 0.078 µg L-1 ve 13.79 µg L-1 arasında değişmiştir. Alıcı suyun mikrobiyal kalitesini belirlemek amacıyla fekal / toplam koliform bakteri değerleri de ölçülmüştür. Fekal / toplam koliform için sırasıyla 520 EMS/100 ml - 11000 EMS/100 ml, 1100 EMS/100 ml - 11000 EMS/100 ml arasında seyreden değerler, sistemde yüksek miktarda kirlenme olduğunu göstermiştir. Çevresel parametrelerin sonuçları, çalışma alanının su kalitesinin istasyonlar arasında mevsimsel olarak değiştiğini, 1. istasyonun“IV. kalitede”ve“çok kirlenmiş su”olarak belirtilirken 2., 3. ve 4. istasyonların“III. kalitede”ve“kirlenmiş su”olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted seasonally in four sampling stations in the discharge point of a slaughterhouse waste treatment system in Çerpeş Creek (Gönen-Balıkesir, Turkey) between August 2013 and March 2014. The aim of this study was to determine the physicochemical and biological effects of waste treatment's effluent to the discharge point. According to the analysis results temperature changed between 9ºC and 27ºC among sampling stations that were being in the seasonal ranges. Conductivity ranged between 578 µs cm-1 and 3520 µs cm-1. Nutrients such as nitrite+nitrate (NOx), ammonium (NH4), orthophosphate (PO4-P) and silicate (SiO2) varied among sampling stations having the values 0.0316 µM – 5.0494 µM, 0,0001 µM – 0.0151 µM, 0.004 µM – 0.310 µM, and 2.26 µM – 5.03 µM, respectively. Total suspended solids (TSS) were measured between 1.2 µg L-1 and 104 µg L-1 and found to have the highest values in the first station which was the discharge point. Greased oil was only analyzed during winter sampling, and found to be over the Water Pollution Control Regulation standards in all stations except the second station which was prior to the discharge point, with the values changing between 19.40 mg L-1 and 62.40 mg L-1. Biological (BOD) and Chemical (COD) oxygen demand values were generally higher than the pronounced values in the Water Pollution Control Regulation standards ranging between 10.42 mg L-1 – 514.48 mg L-1, and 19.51 mg L-1 – 1268.28 mg L-1, respectively. Chlorophyll-a concentration changed between 0.078 µg L-1 and 13.79 µg L-1 among sampling stations, seasonally. In order to determine the microbial quality of the receiving water fecal and total coliform bacteria counts were also performed. Results showed that fecal and total coliform counts varied between 520 cfu/100 ml - 11000 cfu/100 ml and 1100 cfu/100 ml - 11000 cfu/100 ml, showing a high contamination in the system. Results of the environmental parameters indicated that the water quality of the study area changed seasonally among stations, and while the first station can be referred as the“fourth order quality”which can be considered as“very polluted”, the second, third and fourth stations can be considered as“polluted”having“third order quality”.