Aktif ve akıllı ambalajlama teknolojilerine tüketici bakışının regresyon ağacı ve çoklu uyum analizi tekniğiyle belirlenmesi
Assessing consumer's adoption of active and intelligent packaging by using regression tree and multiple corrospendence analysis
- Tez No: 377510
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SEÇKİN ADAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tüketici Davranışı, Aktif Ambalajlama, Akıllı Ambalajlama, Tüketicinin Satın Alma Kararı, Yenilikçi Ambalaj, Consumer Behavior, Active Packaging, Intelligent Packaging, Purchasing Decision, Innovative Packaging
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma Türkiye'deki tüketicilerin sosyo-demografik özelliklerini göz önüne alarak, tüketicilerin yenilikçi gıda ambalajlama teknikleri ile ilgili satın alma davranışlarını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Anket, mümkün olduğunca Türkiye'nin tüm nüfusu temsil etmek için farklı bölgelerde yaşayan 365 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Çoklu uyum analizi, karar ağacı ve olasılık profilleri gibi istatistiksel işlemler satın alma davranışlarını tanımlamak için kullanılmıştır. Çalışmamızda bazı tüketiciler yenilikçi ambalajların kendilerini yanıltacakları konusunda endişe duymakta ve bu nedenle yenilikçi ambalajların güvenilir markalar altında satılması gerektiğini düşünmektedir. Tüketicilerin çoğunluğu mikrobiyal bozulmayı önlemek için yenilikçi gıda ambalajları kullanmayı istemektedirler. Bir gıda ambalajında göze çarpan ilk şeyin fiyat olduğunu düşünen tüketiciler, yenilikçi ambalajların pozitif yönlerini gördükten sonra % 10'dan daha az bir fiyat artışını kabul edeceklerini belirtmiştir. Tüketicilerin çoğunluğunun (% 74.79) yenilikçi ambalajlardan beklentisi; içindeki gıdanın geçmişinin ve tazeliğinin görsel takiple izlenmesine olanak sağlamasıdır. Katılımcılar, yenilikçi ambalajların kabul edilebilirliğini arttırmak amacıyla reklamın (% 40.55) en etkili yol olacağını düşünmektedir. Sonuç olarak, aktif ve akıllı ambalajlamaya yönelik tüketici davranışlarının iyi bilinmesi, daha iyi endüstriyel stratejiler geliştirmek için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This paper aims to identify the purchase behavior with regard to innovative food packaging techniques and sociodemographic properties of consumers in Turkey. The survey was conducted with 365 people who live in the different regions to represent the whole population of Turkey as good as possible. Multiple correspondence, decision tree and prospect profiles statistic procedures were used to identify the purchase behavior. In our study, some consumers worried that innovative packages might mislead them and therefore sales should be handled under trusted brands. Majority of consumers were willing to use innovative food packages to prevent the microbial spoilage. Consumers indicated that they do not want to see sachets in active food packages due to the probability of mistaken. Consumers who chose the price as a first thing to get their attention in food packaging, would accept the increase in price lesser than 10% after seeing the positive impacts of innovative packaging. Most of the consumers' (74.79%) expectation from innovative packaging was the visual ability to observe the history and freshness of foods inside the packaging. Participants indicated that education through commercials (40.55%) would be the most effective way in order to increase the overall acceptability for innovative packaging. As a result, knowledge of consumer behaviors towards active and intelligent packaging can contribute to developing better industry strategies.