Kirazın raf ömrünün arttırılmasında klordioksit uygulamasının etkinliği
Efficiency of chlorine dioxide to extend shelf life of sweet cherry
  1. Tez No: 377511
  2. Yazar: İBRAHİM ÇÖLGEÇEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SEÇKİN ADAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kiraz, klordioksit, raf ömrü, Cherry, chlorine dioxide, shelf life
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada farklı konsantrasyonlardaki (4, 8, 12, 16, 20 and 25 ppm) sıvı klordioksitin (ClO2) kiraz kalitesine etkisi incelenmiştir. Ambalaj içi gaz kompozisyonu, ağırlık kaybı, suda çözünür kuru madde, pH, elektrik iletkenliği, su aktivitesi, tekstür, renk, antosiyanin profili, duyusal parametreler ve küf gelişimi 4 0C'de 5 haftalık depolama boyunca analiz edilmiştir. Çalışmamızda 16 ve 20 ppm ClO2 konsantrasyonları diğer uygulamalarla karşılaştırıldığında kirazın kalitesini korumada etkili bulunmuştur. 25 ppm ClO2 uygulanan kirazların kalitesi, uygulanan yüksek konsantrasyon düzeyiyle düşük seviyededir. Sonuç olarak, 16 ve 20 ppm ClO2 konsantrasyonları kirazın raf ömrünü arttırmada kullanılabilecek potansiyele sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study evaluated the effects of aqueous chlorine dioxide (ClO2) concentrations (4, 8, 12, 16, 20 and 25 ppm) on the quality of the sweet cherry. Gas composition inside package, weight loss, total soluble solid, pH, electrical conductivity, water activity, texture, color, anthocyanin profile, sensorial parameters and mould growth analyses were assessed during 5 weeks of storage at 4 0C. In our study, 16 and 20 ppm ClO2 concentrations were effective in maintaining quality of sweet cherry compared to other treatments. Fruit treated with 25 ppm ClO2 had lower quality due to high concentration. As a result, our findings showed that 16 and 20 ppm ClO2concentrations could be used to extend shelf life of sweet cherry.