'yeşil bina uygulamaları' bağlamında Çanakkale ili içerisindeki örnek bir konutun değerlendirilmesi
Evaluation of a sample house in Canakkale in contex of green building practices
- Tez No: 377526
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL MENTEŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Binalar, İç Hava Kalitesi, Uçucu Organik Bileşik, Çanakkale, Green Buildings, Indoor Air Quality, Volatile Organic Compounds, Canakkale
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Yeşil binalar, doğal kaynakların korunmasını sağladığı gibi, insanlar için daha sağlıklı ve kaliteli yaşama alanları vaat etmektedir. Binalardaki olumsuz hava kalitesi nedeniyle insanlarda çeşitli sağlık problemleri görülebilmektedir. Yeşil binalarda bina içi hava kalitesinin iyileştirilmesi son derece önemli olup; ayrı bir kategoride ele alınmaktadır. Çalışmada, yeşil binalar ve yeşil binalardaki iç ortam hava kalitesinin değerlendirilmesi amacıyla Çanakkale ili içerisinde yer alan, yeşil bina olarak tanımlanabilecek örnek bir konutun özellikleri ve iç ortam hava kalitesi ayrıntılı olarak incelenmiştir. İç ortam hava kalitesi için yapımı 1.5 yıl önce tamamlanmış ve içinde yaşayan kimsenin olmadığı“örnek ev”ile inşaat aşamasında olan bir bina, dış ortam hava kalitesi için ise bahçe alanı uygun görülmüş olup; ölçümler 15-20 günlük periyotlar halinde 8 ay boyunca alınmıştır. İç ortam hava kalitesi parametreleri olarak; sıcaklık, bağıl nem, karbondioksit (CO2), basınç, havadan kaynaklı bakteri, uçucu organik bileşikler (UOB) ile ozon miktarı, dış ortam havası için de aynı parametreler eş zamanlı olarak ölçülmüştür. Çalışmanın sonucunda, genel olarak CO2, ozon, havadan kaynaklı bakteri, benzen ve toplam uçucu organik bileşik seviyelerinin mevsimsel olarak değiştiği, iç ortam havasında ölçülen değerler ile dış ortam havasında ölçülen değerlerin birbirine yakın olduğu gözlenmiştir. Evde yaşayan kimsenin olmaması nedeniyle değerlerin düşük gözlendiği düşünülmektedir. Çalışmada özellikle dış ortam ile kullanılan malzeme türünün iç ortam hava kalitesini etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Green buildings create more healthy and a better quality of living areas as well as providing the protection of natural resources. People in buildings having adverse air quality and contaminant levels above the standard may experience a variety of health problems. The improvement of indoor air quality is extremely important and it is evaulated in a separate category in green buildings. Within the scope of the study, the features and indoor air quality of a sample house located in Canakkale was examined in detail to assess green buildings and indoor air quality in green buildings. In the study, the“sample house”without living and completed 1.5 years ago and a building during the construction phase was accepted for indoor sampling while garden area was selected for outdoor sampling. Measurements were taken for 8 months in periods of 15-20 days. Indoor air quality parameters are temperature, relative humudity, CO2, pressure, bacteria, volatile organic compounds (VOC) and ozone amounts, the same parameters are also measured for ambient air simultaneously. As a result of this study, CO2, ozone, airborne bacteria, benzene and total volatile organic compounds have been observed to vary seasonally. Also the indoor air values have been determined to be close to ambient values. It is considered that the measured values have been low because of the absence of living at home. In this study, it was found that ambient air and types of materials used affect the indoor air quality.