Türk sosyal güvenlik sisteminde (5510 sayılı Kanun) kısa vadeli sigorta kollarından sağlanan yardımlar
Contributions from short term insurance branches in Turkish social security system (Law no 5510)
  1. Tez No: 377591
  2. Yazar: METİN PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ŞENOCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Kazası, Meslek Hastalığı, Hastalık ve Analık Hali, İş Göremezlik Durumu, Sosyal Güvenlik Kurumu, Work Accident, Occupational Disease, Illness and Maternity, Incapacity, Social Security Institution
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Yaşamınızda sizi mutlu ve huzurlu edecek olan şeyler nelerdir diye sorulduğunda; bireyler, yaşamlarını aileleri ile birlikte sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek olduğu cevabını vermektedirler. İnsanoğlu yaşadığı zaman diliminde hayatını idame ettirmek için gerek bir işverene bağlı olarak gerek kendi nam ve hesabına bağımsız olarak gerekse de devletin herhangi bir kurum ve kuruluşunda arzu ettiği sağlık ve afiyetli bir hayatı sağlamak için çalışmaktadır. Fakat bazen hiç beklenmedik bir anda bazı sosyal risklerle karşı karşıya kalabilmektedir. İş kazası, meslek hastalığı, analık ve hastalık hali olarak da isimlendirilen ve kısa vadede ortaya çıkan sosyal riskler neticesinde hem sağlık giderleri hem de diğer maddi giderler artmakta, bu haller nedeniyle çalışamadıkları için bireylerin gelirleri azalmaktadır. Bu çalışmada beklenmedik bir anda, kısa vadede ortaya çıkan iş kazası ve meslek hastalığı, analık ve hastalık hali sosyal risklerinin tanım ve unsurlarının neler olduğu, bu tanım ve unsurların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulamada nasıl anlaşıldığı, ortaya çıkan hukuki uyuşmazlıkların yargı mercileri tarafından nasıl çözümlendiği öncelikli olarak incelenecektir. Bu çalışmanın amacı, kısa vadede ortaya çıkan sosyal riskler karşısında bireylerin giderlerini minimum seviyeye indirmeye çalışan Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan ödemeleri, kurum uygulamaları ve yargı kararları ile birlikte incelemektir. Bu bağlamda geçici iş göremezlik ödeneği, sürekli iş göremezlik geliri, kısa vadeli sosyal risklerle karşılaşılması sonucunda ölüm gerçekleşmiş ise hak sahiplerine yapılacak olan cenaze ödeneği, evlenme ödeneği ve emzirme ödeneği kavramları da ayrıntılı şekilde incelenecektir.
Özet (Çeviri)
When they are asked about the things that make them happy and contented; individuals respond as to continue their lives healthy with their families. Humans work at a private work place, at a governmental institution or for his own in the period they live to have healthy and wealthy life they desire. But sometimes, at an unexpected time, they can face some social risks. Due to the social risks which are named as work accidents, occupational diseases, maternity and affection and occur in short term, both medical expenses as well as other financial expenses increase and their incomes decrease as they cannot work because of these situations. In our study, what the definitions and elements of unexpected and short termed work accidents, occupational diseases, maternity and affections are, how they are understood in practice by Social Security Institution and how the legal disputes are solved by the judicial authorities are primarily discussed. The most important aim of the thesis is to examine the individuals' expenses occuring due to the social risks in short term with payments covered by Social Security Institution which tries to reduce the expenses to minimum, institutional practises and judicial decisions. In this context, funeral benefits, if the death has taken place after short term social risks as temporary incapacity benefit, permanent incapacity income, wedding benefit and nursing benefit notions are examined detailly.