Taguchi, analitik ağ prosesi (ANP), ve TOPSIS yöntemleri ile bütünleşik tedarikçi seçimi
Integrated supplier selection process by using taguchi, analytic network process (ANP) and TOPSIS methods
  1. Tez No: 377590
  2. Yazar: TUĞBA SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHPARE TİMOR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Analitik ağ prosesi (ANP), Taguchi kayıp fonksiyonu, Tedarikçi seçimi, TOPSIS, Analytic network process (ANP), Supplier selection, Taguchi loss function, TOPSIS
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Çalışmada işletmeler için önemli bir karar problemi olan tedarikçi seçimi problemi ele alınarak, çok kriterli karar verme yöntemlerine dayalı matematiksel modellerle çözüm arayışına gidilmiştir. Çalışmanın amacı otomotiv sektöründe lastik üretimi yapan bir işletmede, farklı nitelikte iki ayrı dış alım için, iki farklı bütünleşik tedarikçi seçimi yöntemi ile karşılaştırmalı olarak en iyi tedarikçi seçimi işlemini gerçekleştirmektir. Çalışmada her iki grup hizmet alımı için ANP ve Taguchi ile ANP ve TOPSIS bütünleşik yöntemleri ile karşılaştırmalı olarak tedarikçi seçimi yapılmış, daha sonra oluşturulan modellere sanal tedarikçiler eklenerek, tedarikçi sayısındaki artışın, kurulan modeller üzerindeki etkisi ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study focuses on supplier selection problem which is one of the most important decision problems for companies. This study presents solutions to this problem by using mathematical models based on multiple criteria decision making tools. The aim of the study is to apply the supplier selection process for two kinds of outsourcing in a tyre production factory by using two different integrated methods. In the study, ANP and Taguchi methods and ANP and TOPSIS methods are used comparatively for service suppliers. And then the effects of increasing the number of suppliers on the models are studied by adding new virtual suppliers.