Barok Dönemde telli enstrümanlar, theorbo ve notasyon analizi
Baroque period plucked string instruments, theorbo and notation analysis
  1. Tez No: 377592
  2. Yazar: HANDE CANGÖKCE
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. BEKİR KÜÇÜKAY
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Barok, Theorbo, Notasyon, Baroque, Theorbo, Notation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Müzikte Barok dönem, stil olarak diğer dönemlerden pek çok yönden farklılıklar göstermektedir. Bu farklılıklar enstrüman çeşitliliğinden yeni notasyonların doğmasına, süsleme çeşitliliğinden formların zenginleşmesine kadar uzanır. Barok dönemde enstrümanların bu denli çeşitli olması her enstrümana ait yazı stillerinin ortaya çıkmasına sebep olur. Bugün bu sebeple pek çok konservatuvarın Barok müziği ve icrası üzerine açtığı bölümler mevcuttur. Barok notasyon analizleri, doğaçlama, enstrüman eğitimleri ve Barok stilde yorumlama bu bölümlerin konularıdır. Bu tezde Barok telli enstrüman bilgisi, Theorbo ve çeşitleri, yazı ve notasyon çözümlemeleri yer almaktadır. Bu çalışma, ülkemiz konservatuvarlarında henüz bölüm olarak bulunmayan Barok dönem telli enstrümanları konusunda kapsamlı bir bilgi edinme aracı olmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Baroque period shows many differences in style from other periods. Differences like the variety of instruments resulting new notation techniques and embellishments to richness of forms. The variety of instruments in Baroque period, forms new notation techniques for each instrument, reasoning with several Baroque departments in conservatories around the world today. Notation analysis, instrument training, improvisation and interpretation in Baroque period are the main subjects of these departments. In this thesis, Baroque plucked instruments, Theorbo and its types, writings and notation analysis take place. This study aims to be an extensive work to establish information about Baroque period plucked instruments which is not yet a department in Turkish Conservatories.