Halka açık bilgilerin hisse senedi performansına etkisi: BİST-30 şirketleri örneği
The effect of publicly information to stock performance: Case of BİST-30 companies
- Tez No: 377599
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM BULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şirketlere Özgü Haberler, Aşırı Getiri, Borsa İstanbul, Firm-Specific News, Abnormal Return, Borsa Istanbul
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Hisse senetlerine ilişkin şirketlerin durumlarını ortaya koyan bilgilerin zamanında, doğru, tam ve ayrıntılı olarak yayınlanması yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması açısından önem arz etmektedir. Ancak, uygulamada tam aydınlanmanın sağlanmasında güçlüklerle karşılaşılmaktadır. Bilginin çıkışı ile herkese dağılımı arasındaki sürecin uzunluğu, bazı yatırımcıların menfaat sağlamalarına, bazı yatırımcıların da zarara uğramalarına yol açabilmektedir. Halka açık şirketlerde hisse senedi piyasa fiyatlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Literatürde hisse senedi fiyatını dolayısıyla getirisini etkileyen faktörleri ve bunların etki düzeylerini araştıran birçok çalışma yer almaktadır. Bu çalışmada ise şirketlerce KAP'a bildirilen haberler, hisse senedi getirisini etkileyen faktör olarak ele alınmıştır. Haberler; kurumsal yönetime ilişkin, operasyonel, hukuki, finansal, genel ve yeniden yapılanmaya ilişkin olmak üzere altı ana başlık ve bu başlıkların altındaki alt başlıklar olarak sınıflandırılmıştır. Ocak 2002 - Aralık 2012 dönemine ait haberlerin hisse senedi getirileri üzerine etkisinin analizi için olay çalışması yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya konu olan şirketler, hisse senetleri BİST-30'da işlem gören şirketlerdir. Çalışma so¬nucunda şirketlere özgü haberlerin başta operasyonel, finansal ve yeniden yapılanma haberleri olmak üzere, hisse senedi getirileri üzerinde etkisi olduğu belirlenmiştir. Bu sonuç etkin piyasalar hipotezi çerçevesinde Borsa İstanbul'un yarı kuvvetli formda etkin olmadığını göstermektedir. Ayrıca pek çok haber çeşidi için olay öncesi istatistiksel açıdan anlamlı ve pozitif aşırı getirilerin varlığı bilgi suistimali olarak yorumlanmıştır. Bu durum Borsa İstanbul'da özellikle küçük yatırımcıların yeterli düzeyde korunmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Information which are presenting the cases of companies about stocks, have importance with regards to preserve rights and benefits of investors with their timely, straight and detailed disclosure. However in practice, there are some difficulties of providing the full disclosure. The length of the process within information appearence and distribution to investors, can lead up to extra profit for some people and suffer a loss for other investors. There are many factors which are affecting stock market values of publicly held companies. In literature there are many studies which research the effecting factors of stock prices and accordingly returns with their effect levels. In this study, news which is announced by companies is discussed as an effecting factor for the stock return. News are classified into six major topics which are corporate governance related, operational, legal, financial, general related, restructuring related and also into subtitles under these major topics. Event study method is used for analyzing the impact of news over stock returns between the period January 2002- December 2012. Companies which are subjected to this study are trading at BIST-30 with their stocks. It is reached some findings that there is an effect of firm-specific news especially financial, restructure and operational related news over the stock returns. From thesefinings it can be concluded that Borsa Istanbul is not effective at semi-strongly form within the scope of efficient market hypothesis. In addition, for many news kinds, positive abnormal returns' which are a priori significancy in statistical terms is interpreted as an insider trading. This situation implies that individual investors are not being protected sufficiently in Borsa Istanbul.