Pause and silence as linguistic and discursive elements in Ernest Hemingway's short stories
Ernest Hemingway'in kısa hikayelerinde dilbilimsel ve söylemsel unsurlar olarak duraksama ve sessizlik
  1. Tez No: 377610
  2. Yazar: HAKAN GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ZEKİ ÇIRAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Dilbilim, Western Linguistics and Literature, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Ernest Hemingway, Aysberg Prensibi, Duraksama/Sessizlik, Psikolojik Direniş, Hiçlik (Nada), Ideoloji, Ernest Hemingway, Iceberg Principle (Theory of Omission), Pause/Silence, Psychological Resistance, Nothingness (Nada), Ideology
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Dil Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma Ernest Hemingway'in seçilmiş kısa hikayelerinde sessizlik motifinin önemini (anlam ve işlevini) incelemektedir. Bu tez, dil ve diskur yoluyla dışlaşmış sessizlik öğesinin belli temalar ya da ideoloji ile arasındaki ilişkiler ağını ortaya koymaya ve bunlar arasındaki etkileşimi açığa çıkarmaya çalışmaktadır. Bu çalışma, söylem analizi terminolojisini kullanarak, söylem içinde“duraksama”(pause) olarak karşımıza çıkan sessizlik motifinin işlev ve imalarını araştırmaktadır. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı, söylemde yer alan“duraksama/sessizlik”öğelerinin direnme çabası, hiçlik duygusu ya da ideolojiye hizmet edecek şekilde nasıl kullanıldığını incelemektir. Analiz ve tartışma bölümlerinde ise, bu çalışma, öncelikle duraksama/sessizlik öğesi yardımıyla karakterlerin psikolojik direnişinin betimlendiğini; ikinci olarak, sessizlik motifinin Hemingway'in hikayelerinde hiçlik kavramını vurgulayan tematik bir belirtece dönüştüğünü; ve son olarak, duraksama/sessizlik öğesinin ideolojik tutumu güçlendirmek amacıyla kullanıldığını savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study explores the significance of silence in the selected short stories by Ernest Hemingway. The study attempts to reveal the web of relationships between silence (as represented through linguistic elements) and certain themes or ideology, and examines the interactive arrangement among them. Using the terminology of discourse analysis, this study deals with the functions and implications of silence, which has a value of signification and critical suggestion, manifests itself as“pause”in discourse. The impetus behind this study is therefore to investigate which linguistic elements produce the patterns of silence that indicate resistance, nothingness and ideology. In the first part of the discussion section, the thesis argues that, first; Hemingway portrays the psychological resistance of the fictional characters using silence. Second, silence is used as a thematic marker in Hemingway's stories implying nothingness. Lastly, silence contributes to ideological stance.