Anatomy of gossip and architecture of stigma in domestic and public sphere in Oscar Wilde's Lady Windermere's Fan and Terence Rattigan's The Deep Blue Sea
Oscar Wılde'ın Leydi Wındermere'in Yelpazesi ve Terence Rattıgan'ın Derin Mavi Deniz oyunlarında özel ve kamusal alanda dedikodunun anatomisi ve damganın mimarisi
  1. Tez No: 955413
  2. Yazar: DİLEK ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dedikodu, Damgalama, Sosyal Kontrol, Kadın Kimliği, Rattigan, Wilde, Gossip, Stigma, Social Control, Female Identity, Terence Rattigan, Oscar Wilde
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez, Oscar Wilde'ın Leydi Windermere'in Yelpazesi (1893) ve Terence Rattigan'ın Derin Mavi Deniz (1952) adlı iki İngiliz tiyatro oyununda dedikodunun özel ve kamusal alanlarda nasıl işlediğini ve nasıl yavaş yavaş damgalamaya dönüştüğünü incelemektedir. Bu çalışma, dedikoduyu boş konuşma olarak değil, kabul görmüş normlardan sapan bireyleri, özellikle de kadınları kontrol etmek veya bastırmak için kullanılan bir sosyal mekanizma olarak ele almaktadır. Çalışma, dedikodunun kadın karakterlerin kimliklerini, seçimlerini ve sosyal konumlarını nasıl etkilediğine odaklanarak, onların itibarlarının nasıl şekillendiğini ve zarar gördüğünü analiz etmektedir. Teorik çerçeve, Robin Ian MacDonald Dunbar, Erving Goffman, Eric K. Foster, Joseph Epstein, Bruce G. Link ve Jo C. Phelan gibi isimlerin çalışmalarına dayanmaktadır. Wilde'ın oyununda dedikodu doğrudan, yüksek sesle ve alenen yapılır ve toplumsal normlardan uzaklaşmış kadını dışlamak ve kontrol altında tutmak için bir silah olarak kullanılır. Ancak Rattigan'ın dünyasında damgalama sessizlik, yabancılaşma ve duygusal izolasyon içinde gizlenir. Buna karşılık, Rattigan'ın savaş sonrası ortamı, damgalamanın doğrudan sözlerle değil, gizli bakışlar, kısa duraklamalar veya sessizliklerle yayıldığı, daha sessiz ve içselleştirilmiş bir yargılama biçimini yansıtır. Leydi Windermere ve Hester Collyer karakterleri aracılığıyla tez, kadınlara yönelik değişen sosyal beklentileri ve bir zamanlar kamuoyunda kınanan arzularının daha sonra sessizce patolojikleştirilme sürecini izler. Bu çalışma, görünüşte sıradan bir iletişim biçimi olan dedikodunun, bireyleri marjinalleştiren ve geri dönüşü olmayan bir şekilde damgalayan, toplumsal olarak inşa edilmiş bir mit hâline nasıl dönüştüğünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Buna göre, tez, oyunlarda dedikodunun nasıl ortaya çıktığını, karakterlerin sosyal konumlarını nasıl şekillendirdiğini ve anlatı ve diyaloglar aracılığıyla dışlama mekanizmalarının nasıl işlediğini karşılaştırmalı bir analizle incelemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the ways that gossip functions in private and public spheres and it gradually transforms into stigma in two British plays: Lady Windermere's Fan (1893) by Oscar Wilde and The Deep Blue Sea (1952) by Terence Rattigan. Rather than treating gossip as idle talk, the study views it as a social mechanism to control and supress individuals who deviate from accepted norms, especially women. It focuses on how gossip affects identities, choices, and social standing of female characters through the analysis of the shaping and damaging of their reputations. The theoretical framework is mainly based on works by Robin Ian MacDonald Dunbar, Erving Goffman, Eric K. Foster, Joseph Epstein, Bruce G. Link and Jo C. Phelan. In Wilde's play, gossip is direct, loud and public, and used as a weapon to exclude the deviant woman. In Rattigan's, however, stigma hides in silence, alienation, and emotional isolation. In contrast, Rattigan's post-war setting reflects a quieter, more internalized form of judgment, where stigma festers not with direct words but with hidden gazes and short pauses or silences. Through Lady Windermere and Hester Collyer, the thesis traces the evolving social expectations of women and how their desires, once publicly condemned, later become quietly pathologized. The study aims to reveal how gossip transforms into a socially-constructed myth that marginalizes and irreversibly stigmatizes individuals. The study makes a comparative analysis of how gossip emerges within the plays and shapes the characters' social standing, with mechanisms of exclusion enacted through narrative and dialogue.