Sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimine ilişkin görüşlerinin yapılandırmacı kuram perspektifi açısından belirlenmesi
Determining the related classroom management views of class teachers from the point of constructive theory
- Tez No: 377635
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı Yaklaşım, Sınıf Yönetimi, Constructiv Approach, Class Management
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimine ilişkin görüşlerinin yapılandırmacı kuram perspektifi açısından belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmada, araştırmacı tarafından hazırlanan sınıf öğretmenlerinin yapılandırmacı kuram uygulamaları ile sınıf yönetimi ilişkisini öğretmen görüşlerine göre belirlemeyi amaçlayan 33 maddelik görüş belirleme ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Ölçeğin güvenilirliğini belirlemek için yapılan iç tutarlılık sınamasında, Cronbach alpha güvenilirlik katsayısı .98 olarak bulunmuştur Çanakkale ili merkezi sınırları içinde bulunan resmi ilköğretim okullarından birinci kademede görev yapan 100 sınıf öğretmenine uygulanmış, uygulama sonucu elde edilen veriler SPSS paket programından yararlanılarak ilgili değişkenlerine göre karşılaştırılmıştır.Sınıf öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşım perspektifi açısından sınıf yönetimine ilişkin görüşleri hoşgörü faktöründe öğrencilerin kullanacakları ders araç-gereçlerini kendilerinin seçmelerini sağlamakta, saygı faktöründe öğrencilerin birbirlerine fiziksel olarak zarar verecek şakalar yapmalarına engel olmakta, değerler faktöründe öğrencilerin kendilerine uygun öğrenme tekniklerini seçerek kullanmalarını sağlamakta, toplum sevgisi faktöründe öğrencilerin birbirlerinin eşyalarına zarar vermelerine engel olmakta ve öğrencilerin birbirleriyle daha sağlıklı ilişkiler kurmalarını sağlamakta, özgüven faktöründe ise öğrencilerin mazeret öne sürmek yerine mevcut duruma çözümler üretmelerini sağlamakta zorlandıkları yönünde belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to determine the related classroom management views of class teachers form the point of constructive theory.In the research, the class teachers? constructive theory implementations which are prepared by the researcher and the 33-item view specification scale that aims to specify the class management relation according to teacher views have been used as data collection tool. In the internal consistency test for specifying credibility of the scale, Cronbach alpha crediblity parameter has been found as 98. It has been implemented to 100 first level class teachers in the formal elementary schools in the central districts of Çanakkale province, and the obtained data have been compared according to its related variables thorough benefiting from SPSS package programme.From the point of constructive approach perspective, the related class management views of first level class teachers in elemantary school do not show great difference in their sexuality, professional seniority and educational background according to tolerance, respect, values, public sympathy, self confidence and motivation; however, they show great difference in respect factor according to instructed class levels. From the point of constructive approach, views of the 4th class teachers related to the class management have been seen more positive than than the views of 1st, 2nd, 3rd and 5th class teachers in the respect factor.